EL REGNE UNIT EN EL DILEMA

Tusk insta Johnson a deixar l'«estúpid joc de culpar-se» sobre el 'brexit'

El president del Consell Europeu li recorda que es dirimeix el futur d'Europa i del Regne Unit

zentauroepp50302672 23 september 2019  us  new york  uk prime minister boris joh191008135518

zentauroepp50302672 23 september 2019 us new york uk prime minister boris joh191008135518 / Stefan Rousseau

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha criticat aquest dimarts la gestió del brexit per part del primer ministre britànic, Boris Johnson, a qui ha preguntat quin rumb vol prendre en la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i l’ha instat a deixar de «jugar a donar-se la culpa».

«El que està en joc no és guanyar un estúpid joc de donar la culpa. En joc està el futur d’Europa i del Regne Unit així com la seguretat i els interessos de la nostra gent. No vols un acord, no vols una extensió [de les negociacions], no vols revocar-lo, ¿quo vadis?», va dir Tusk a la xarxa social Twitter, utilitzant l’expressió en llatí que significa «¿on vas?».

Tusk s’ha pronunciat així després que s’hagi sabut aquest dimarts que el Govern britànic es prepara per a una ruptura aquesta mateixa setmana de les converses amb la Unió Europea sobre el divorci amb la UE, segons van indicar fonts governamentals a la cadena pública britànica BBC.

D’acord amb aquestes fonts, el bloc europeu no ha mostrat interès a «cedir ni un centímetre» en les converses des que el conservador Johnson va entregar la setmana passada a Brussel·les les seves noves propostes per arribar a un pacte.

Sense pròrroga

El primer ministre britànic insisteix que vol que la retirada es produeixi amb un acord, però assegura que el brexit es produirà el 31 d’octubre ja sigui ordenat o sense pacte. A més, afirma que preferiria «morir en una rasa» abans que demanar una pròrroga fins a finals de gener, tot i que una llei impulsada per l’oposició obliga el Govern a sol·licitar una extensió si no hi ha un acord de retirada a punt el 19 d’octubre. La Comissió Europea, per la seva part, va assegurar que les negociacions a nivell tècnic amb el Regne Unit no s’han trencat.

«Les converses continuen, així que no veig com podrien haver-se trencat si estan tenint lloc avui mateix i seguiran en els pròxims dies», va dir la portaveu de l’Executiu comunitari, Mina Andreeva, que va afegir que el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, informarà aquest dimecres la resta de comissaris sobre l’estat de les converses.

Pessimisme a Londres

Notícies relacionades

La portaveu va afirmar que la UE continua treballant sota la premissa que el Regne Unit sortirà el 31 d’octubre, ja que així ho ha «reiterat el primer ministre britànic». Brussel·les rebutja, a més, que vulgui «torpedinar l’acord de Divendres Sant», el procés de pau acordat a Irlanda del Nord, amb la seva negativa a acceptar les propostes de Johnson, tal com afirmen aquest dimarts fonts oficials de Downing Street, el despatx del primer ministre britànic.

«Sota cap circumstància acceptarem que la UE vol danyar l’Acord del Divendres Sant. El propòsit de la nostra feina és protegir-lo en totes les seves dimensions i a tota hora», va dir Andreeva.  La portaveu ha refusat pronunciar-se sobre els comentaris, també procedents de Downing Street, que apunten que l’Executiu britànic veu «essencialment impossible» arribar a un acord amb Brussel·les després d’una conversa aquest matí entre Johnson i la cancellera alemanya, Angela Merkel.