UN DIVORCI COMPLICAT

Johnson escriurà una carta a la UE que demani la pròrroga del 'brexit'

El primer ministre havia dit que preferia «estar mort en una cuneta» abans que demanar-ne l'extensió

zentauroepp50207991 london  united kingdom   03 10 2019   a grab from a handout 191004145624

zentauroepp50207991 london united kingdom 03 10 2019 a grab from a handout 191004145624 / UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson s’ha compromès al màxim tribunal civil a Escòcia a enviar una carta a la Unió Europea (UE) que demani una extensió del ‘brexit’, si no s’arriba a un acord per al 19 d’octubre. Als documents revelats davant dels jutges, el primer ministre es compromet a no impedir el compliment de l’anomenada ‘Llei Benn’, la normativa aprovada pels diputats a Westminster per evitar que el Regne Unit marxi de la UE sense cap pacte.

El contingut dels papers contradiu el que ha afirmat Johnson repetidament, fins i tot ahir mateix a la Cambra dels Comuns.  Johnson va arribar a dir en una ocasió que preferia «estar mort en una cuneta» a demanar un nou retard. El Govern s’havia negat a mostrar els documents als mitjans de comunicació.

Des de Dublín, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, ha assenyalat que si Johnson demana l’extensió de l’Article 50, ell està disposat a recolzar-la.  

Contradicció sospitosa

El mes passat els diputats de l’oposició i un grup de rebels proeuropeus del Partit Conservador van aprovar la llei Benn, que tanca la porta a una sortida sense acord i que Johnson ha estat anomenant despectivament la ‘llei de rendició’. I si bé el primer ministre ha promès d’una banda complir-la, d’una altra ha assegurat taxativament una vegada i una altra que no demanarà cap retard i que el Regne Unit marxarà el 31 d’octubre amb o sense acord. Johnson no ha explicat fins ara com resoldrà aquesta contradicció. 

A fi de bloquejar qualsevol possible via d’escapada al primer ministre, un grup d’activistes anti-‘brexit’ han iniciat un procés legal a Edimburg per obligar Johnson a complir el que estipula la llei Benn.

Notícies relacionades

El Govern s’ha negat a facilitar als mitjans de comunicació una còpia dels documents presentats al tribunal, que li havien sigut reclamats amb insistència. Els extractes més crítics, on s’indica el seu compromís d’enviar una carta que demani l’extensió, han sigut revelats durant la vista pels advocats dels demandants. Aquesta tarda serà el torn d’intervenció dels advocats del Govern. El tribunal s’hauria de pronunciar dilluns sobre les conseqüències legals de Johnson si força una sortida sense acord.    

Evitar noves pròrrogues

Des de l’oficina del primer ministre, a Downing Street, la resposta continua sent totalment confusa. S’assegura que el Regne Unit sortirà, com s’ha dit, el 31 d’octubre de la UE i trobarà la manera d’evitar noves pròrrogues. «La llei no impedeix al Govern agafar altres vies per evitar un retard, inclosos altres comunicats, privats o públics. La gent ha d’esperar per veure com això es reconcilia. El Govern està donant a conèixer a Europa de manera privada la seva veritable posició respecte a un retard i aviat ho farà públic».