TENSIÓ A L'ILLA

Milers de hongkonguesos prenen el carrer per protestar contra la llei antimàscares

Els ciutadans han aprofitat la seva última oportunitat hores abans de l'aplicació de la norma

hong kong prohibe manifestarse con la cara tapada / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de hongkonguesos han pres aquest divendres els carrers de la ciutat per protestar contra l’aprovació d’una llei d’emergència que prohibeix l’ús de màscares amb què els manifestants oculten la seva identitat des de la mitjanit de divendres a dissabte. A primera hora de la tarda, els hongkonguesos ja anaven pel districte financer de Central abillats amb màscares per protestar contra la legislació anunciada avui per la cap de l’Executiu, Carrie Lam, corejant eslògans com «Hong Kong, resisteix».

Els manifestants han provocat talls de trànsit i el tancament de botigues en una jornada que s’ha tornat tensa des que Lam ha anunciat la seva controvertida mesura, per a la qual ha hagut de recórrer a una ordenança de l’època colonial britànica que pot atorgar poders més amplis al Govern sense haver de passar pel legislatiu.

Algunes persones repartien màscares als assistents perquè, tal com corejaven, era l’«última oportunitat» per utilitzar-les: la mesura aprovada aquest divendres constitueix com a delicte el seu ús sota penes de fins a un any de presó i multes de fins a 25.000 dòlars hongkonguesos (uns 2.900 euros).

Represàlies

Tot i que per Lam la llei només busca identificar els manifestants més violents i «no implica que Hong Kong estigui en estat d’emergència», molts a la ciutat temen que el Govern acabi invocant l’esmentada ordenança per demanar la potestat d’autoritzar detencions, censurar la premsa, canviar lleis o prendre el control total del transport.

Així, un grup de manifestants han creat barricades improvisades a prop d’un túnel davant l’atenta mirada d’alguns conductors que han fet sonar els clàxons com a gest de recolzament a qui protestaven.

Desenes d’internautes han demanat a la gent que surti als carrers de Hong Kong per sumar-se a la protesta contra la controvertida prohibició, que podria acabar per inflamar encara més la situació a la ciutat financera.

Tensió

A nivell diplomàtic, el ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab, ha advertit el Govern hongkonguès del perill d’«agreujar» les tensions i ha demanat a Lam que aposti pel diàleg polític. També el Ministeri d’Afers Estrangers de Taiwan ha mostrat la seva preocupació per una llei que podria «violar els drets i llibertats individuals».

Notícies relacionades

Experts hongkonguesos també han expressat el seu temor que la legislació afecti la posició de la ciutat com a centre financer internacional: «Les institucions començaran a qüestionar-se si les autoritats promulgarien també lleis financeres similars», ha comentat el politòleg i comentarista Simon Shun en un popular programa de ràdio.

«Aquest és un assumpte greu. Estableix un precedent, que és eludir el procés legislatiu. Després d’això, el Govern pot fer pràcticament qualsevol cosa, i això és més greu que la prohibició de les màscares per si mateix», ha afegit.

Temes:

Xina