VIOLÈNCIA A L'EXCOLÒNIA

Ferit de bala un manifestant en les protestes de Hong Kong

Les protestes a l'excolònia han pujat de to coincidint amb la celebració del 70è aniversari de la República Popular de la Xina

un manifestante herido de bala por la policia de hong kong / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Amb prou feines havien passat uns minuts des que el vol de milers de coloms blancs sobre Tiananmen havia clausurat els fastos del 70è aniversari de la fundació de la República quan la violència va esclatar a milers de quilòmetres al sud. Els activistes no han esperat avui al capvespre. Ja han cremat banderes xineses, han trepitjat les fotografies dels seus líders, han arrasat diverses estacions de metro i s’han enfrontat a la policia en les escenes ja habituals: llambordes i còctels Molotov per un bàndol i gas lacrimogen i canons d’aigua per l’altre.

Els fragorosos enfrontaments cos a cos s’han succeït en diferents punts de l’excolònia i han assolit la màxima gravetat davant la seu del Legco o parlament local, una recurrent diana dels activistes. En aquests moments, els agents s’esforcen a desallotjar els seus voltants i empènyer-los cap a altres zones del districte d’Admiralty. Una informació encara no oficial parla d’un ferit per un impacte de bala al pit. L’Hospital Princesa Margarita, a Nous Territoris, ha assegurat que un home està ingressat en estat crític, però ha refusat donar més detalls. Un vídeo que circula per les xarxes mostra un jove atacant amb un pal de ferro un policia que dispara la seva arma en la seva direcció.

Creixent bel·ligerància

La policia s’ha vist obligada en aquests mesos a disparar enlaire diverses vegades per foragitar els joves en situacions de màxim perill, però no havia disparat encara al cos. Des del Govern local i la policia s’havia advertit en les últimes setmanes que la creixent bel·ligerància dels xocs anticipava un desenllaç fatal.

«Els nostres oficials estan preocupats que el nivell de violència assolit els obligui a escollir entre matar algú o morir», va dir un comandant fa una setmana en roda de premsa. «Fins ara ens hem contingut, però, davant d’aquest grau de violència, la pressió s’ha convertit en extremadament perillosa», va afegir.

La jornada estava remarcada en vermell al calendari des que les protestes per la llei d’estrangeria van començar quatre mesos enrere. El moviment autodenominat prodemocràtic havia establert vuit punts de concentracions i havia ignorat la prohibició per manifestar-se. El temor dels embats violents havia forçat la cancel·lació de la cerimònia a l’aire lliure amb focs artificials i havia recomanat un festeig més humil en un estadi tancat i fortament protegit per fileres de policies.

Rèplica gegant

Notícies relacionades

A la cerimònia va faltar la cap executiva, Carrie Lam, que va atendre la desfilada militar de Pequín. Xi Jinping, president xinès, va repetir en el seu discurs el compromís d’honrar la fórmula d’«un país, dos sistemes» que blinda els drets i llibertats de l’excolònia. A la caravana civil posterior es va exhibir una rèplica gegant de la Llei Bàsica per la qual es regeix Hong Kong.

Era previsible que cap d’aquestes picades d’ullet calmés els ànims d’una part de la joventut hongkonguesa, que en les vigílies ja havia mostrat la seva intenció d’arruïnar a la Xina el seu més magne esdeveniment de l’any. La policia havia alertat que el moviment planejava unes protestes amb una virulència desconeguda fins ara.

Temes:

Xina Hong Kong