POLÍTICA MIGRATÒRIA

Disparar als genolls, una fossa amb caimans... el que va proposar Trump per parar els immigrants

'The New York Times' destapa les propostes del president dels EUA per posar fre a les arribades des de Mèxic

President Donald Trump talks with reporters on the South Lawn of the White House in Washington, Sunday, Sept. 22, 2019, as he prepares to board Marine One for the short trip to Andrews Air Force Base. Trump is traveling to Texas and Ohio before heading to New York for the upcoming United Nations General assembly. (AP Photo/Susan Walsh)

President Donald Trump talks with reporters on the South Lawn of the White House in Washington, Sunday, Sept. 22, 2019, as he prepares to board Marine One for the short trip to Andrews Air Force Base. Trump is traveling to Texas and Ohio before heading to New York for the upcoming United Nations General assembly. (AP Photo/Susan Walsh) / Susan Walsh (AP)

1
Es llegeix en minuts
Efe / Washington

El president dels Estats Units, Donald Trump, va suggerir fa uns mesos disparar a les cames els immigrants que travessaven irregularment la frontera amb Mèxic, segons un article publicat aquest dimarts per ‘The New York Times’.

Aquest diari novaiorquès, que va citar una dotzena de funcionaris de la Casa Blanca sota condició d’anonimat, va fer una reconstrucció de les setmanes que el març i l’abril van conduir a la reestructuració del Departament de Seguretat Nacional, encarregat de la política migratòria nord-americana.

D’acord amb aquest article, Trump, frustrat per l’augment del flux migratori a la frontera amb Mèxic i pel fracàs de les estratègies fins llavors adoptades per frenar-lo, va proposar en privat una sèrie de mesures heterodoxes.

Electrificar la barrera

El president, per exemple, va proposar complementar el mur a la frontera amb una fossa plena d’aigua i atapeïda de caimans i serps; un projecte per al qual fins i tot va arribar a demanar un pressupost als seus assessors segons ‘The New York Times’.

En aquest context, Trump també va voler electrificar la barrera fronterera o instal·lar en la seva part superior pues que poguessin perforar el cos humà.

Va ser llavors quan el president va proposar disparar a les cames els immigrants perquè no poguessin avançar.

Trump ja va dir el novembre del 2018 que els militars desplegats a la frontera estaven autoritzats a obrir foc en cas de ser atacats per immigrants que llavors anaven cap als EUA en caravana procedent d’Hondures.

Augmentar aranzels

Aquesta vegada, no obstant, el president va anar més enllà al suggerir que se’ls disparés pel mer fet de creuar sense papers la frontera.

Segons les fonts consultades per ‘The New York Times’, en els dos casos els assessors van haver d’aclarir a Trump que no estava permès disparar els migrants.

Notícies relacionades

A més de la reestructuració del Departament de Seguretat Nacional amb funcionaris de la seva confiança, Trump també va sortir amb la idea d’amenaçar Mèxic amb aranzels per pressionar el Govern d’Andrés Manuel López Obrador en matèria migratòria, una cosa que va acabar fent setmanes després.

La seva idea inicial havia sigut tancar per complet la frontera, però els seus assessors el van convèncer després de dies de reunions que era inviable.