FRONTERES TANCADES

El Suprem dona llum verda a les restriccions a l'asil de Trump

Permet que es denegui a centreamericans que no l'han sol·licitat en cap altre país

Un jutge havia frenat la mesura, que es podrà aplicar mentre el cas s'aclareix

lainz46255651 migrants  part of a caravan of thousands from central americ181214203200

lainz46255651 migrants part of a caravan of thousands from central americ181214203200 / LEAH MILLIS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El Tribunal Suprem,  on Donald Trump ha aconseguit instal·lar una majoria conservadora, ha tornat a donar-li una important victòria en matèria d’immigració. Aquest dimecres l’alt tribunal ha decidit permetre-li aplicar les restriccions a l’asil que va aprovar el 15 de juliol i que menys de deu dies després va frenar un jutge federal de San Francisco mentre es dirimien els reptes legals a la mesura. Així, mentre es resolen aquests casos als tribunals inferiors, l’Administració dels Estats Units podrà començar a negar l’asil alsimmigrants que hagin passat per un altre país i no hagin sol·licitat la protecció en el seu camí.

La decisió, que Trump va qualificar de «gran victòria» en un tuit, afectarà especialment els centreamericansno mexicans que intenten arribar als Estats Units, però també africans, asiàtics i altres llatinoamericans que solen arribar a la frontera sud dels EUA i llavors sol·liciten l’asil.

Les jutges progressistes Ruth Bader Ginsburg i Sonia Sotomayor van expressar el seu desacord, amb l’última escrivint que «una vegada més la branca executiva ha dictat una regla que busca acabar amb pràctiques de llarga durada relacionades amb els refugiats».

El 24 de juliol el jutge Jon Tigar va frenar a tot el país l’aplicació de la mesura de Trump argumentant que la directiva era «probablement inconsistent amb lleis existents d’asil». Setmanes després, a l’agost, un altre tribunal va determinar que la cancel·lació de Tiger només es podia aplicar a Arizona i Califòrnia, estats inclosos en el seu districte judicial, però no a Nou Mèxic i Texas. Aquesta mateixa setmana Tiger havia tornat a intentar expandir el seu veto a tot el país i una altra vegada el tribunal d’apel·lacions l’havia intentat limitar.

Notícies relacionades

Ara el Suprem dona carta blanca, tot i que no sigui definitiva, per començar a rebutjar peticions d’asil de guatemalencs que hagin passat per Mèxic o d’hondurenys i salvadorencs que hagin passat per Guatemala i Mèxic, així com d’immigrants d’altres nacionalitats que recorrin aquests països.

«Canvi tectònic»

Segons va exposar la Unió Americana de Llibertats Civils en un dels casos judicials en què va demandar l’Administració Trump, «el veto virtualment eliminarà tot l’asil a la frontera sud, fins i tot en ports d’entrada, per a tothom excepte per als mexicans. El tribunal no hauria de permetre un canvi tectònic com aquest en la llei d’asil nord-americana». Aquest dimecres, després de la clatellada del Suprem, un dels advocats del grup, Lee Gelernt, va voler mostrar optimisme. «Només és un pas temporal; esperem triomfar al final. La vida de milers de famílies està en joc», va declarar a l’agència AP, la notícia de la qual és la que va compartir Trump en el seu tuit.