Denúncia d'Amnistia Internacional

Els EUA van matar amb un dron tres agricultors somalis sense vincles amb gihadistes

El comandament militar nord-americà per a l'Àfrica va informar llavors en un comunicat que les víctimes eren «tres terroristes»

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un atac amb un dron nord-americà va matar el març passat tres agricultors somalis sense cap vincle amb el grup gihadista Al-Shabab, segons ha revelat una investigació d’Amnistia Internacional  (AI), que denuncia que els EUA, malgrat ser informat d’aquests fets, no han contactat amb les famílies.

Els fets van tenir lloc el passat 18 de març, a mitja tarda, quan un atac aeri nord-americà va impactar en un tot terreny a prop de la localitat d’Abdow Dibile, al sud del país. Van morir les tres persones que viatjaven a l’interior.

El comandament militar nord-americà per a l’Àfrica (Africom) va informar llavors en un comunicat que les víctimes eren «tres terroristes», sense donar cap prova d’això.

No obstant, segons al·lega ara AI, es tracta de tres agricultors que tornaven de les seves terres de cultiu a casa a la capital, Mogadiscio.

L’impacte va matar a l’instant el conductor de 46 anys, el cos del qual estava «completament destrossat», segons un amic seu que va anar a identificar-lo, i un dels passatgers, de 30 anys.

Ningú ha contactat amb la família

El tercer home va morir per una fallada cardíaca a l’hospital a causa de les greus cremades en la meitat del cos tres setmanes després.

Al maig, un periodista de ‘Foreign Policy’ va donar a Africom proves que un dels passatgers era civil, però fins ara, la força nord-americana encara no ha contactat la família, ni ha posat els mitjans perquè es posi en contacte amb el comandament militar nord-americà.

«Ja és bastant dolent que Africom sembli que no sàpiga que els seus atacs aeris estan matant i mutilant en la seva guerra secreta a Somàlia, però és reprovable que no ofereixi cap possibilitat als afectats perquè hi contactin», va considerar l’investigador per a Somàlia, Abdullahi Hassan.

Amnistia va donar més proves a la missió nord-americana que els tres homes eren civils a l’agost, però aquesta continua mantenint la seva versió que eren terroristes, segons al·lega l’organització de drets humans.

Més civils morts

Fins ara, AI ha documentat sis casos en els quals els atacs aeris remots dels EUA han acabat amb la vida de 17 civils, malgrat que Africom assegura que les seves operacions a terra somali «no tenen víctimes civils».

Els atacs nord-americans a terra somali es van incrementar a partir del 30 de març del 2017, quan el president nord-americà, Donald Trump, va firmar una ordre executiva que declarava el sud del país «àrea d’hostilitats actives», segons AI. 

Des d’aleshores, les forces militars nord-americanes van efectuar 34 atacs en els últims nou mesos del 2017, una xifra més alta que les realitzades durant el segon mandat de l’antecessor de Trump a la Casa Blanca, Barack Obama (2013-2017).

El 2018, aquesta xifra va tornar a pujar, i van sumar 47 els atacs amb drons (avions no tripulats), mentre que només en els dos primers mesos del 2019 els nord-americans van dur a terme 24 atacs d’aquest tipus.

Aquestes xifres sobrepassen els bombardejos nord-americans en altres països com Líbia o el Iemen.

Notícies relacionades

Al-Shabab, que es va unir el 2012 a la xarxa internacional d’Al-Qaida, controla part del territori al centre i sud de Somàlia.

Somàlia viu en un estat de guerra i caos des del 1991, quan va ser enderrocat el dictador Mohamed Siad Barre, cosa que va deixar al país sense un govern efectiu i en mans de milícies radicals islàmiquessenyors de la guerra i bandes de delinqüents armats.