EXPECTACIÓ A FRANÇA

Mélenchon es considera víctima d'un «judici polític»

El líder de La França Insubmissa compareix davant un tribunal per intimidació i rebel·lió durant un registre a la seu del seu partit

Si la justícia el declara culpable, podria ser condemnat fins a 10 anys de presó, cinc d'inhabilitació i una multa de 150.000 euros

zentauroepp49929129 bobigny  france   19 09 2019   leader of the far left la fra190919192558

zentauroepp49929129 bobigny france 19 09 2019 leader of the far left la fra190919192558 / YOAN VALAT

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Va arribar al tribunal de Bobigny, al nord-est de París, cap a les 8.30 hores, amb la banda tricolor creuada sobre el seu vestit color crema i en companyia d’uns altres cinc acusats. No va dir res davant les càmeres, però va agrair la presència d’unes cinquanta persones que l’acompanyaven entonant Resistència i exhibint pancartes multicolors.

«La ràbia no és cap delicte»; «No a la justícia d’excepció»; «Som aquí tot i que Macron no ho vulgui»; «La política no es jutja en un tribunal», deien els cartells.  En el seu compte oficial de Twitter, amb el hashtag#ProcèsPolitique es llegia el següent: «Envoltats d’afecte i recolzament. Però tristos perquè un dia així sigui possible».

Jean-Luc Mélenchon, Jean-Luc Mélenchonde 68 anys, diputat i líder del partit radical d’esquerres La França Insubmissa(LFI), ha declarat aquest dijous davant el tribunal que el jutja amb altres membres del seu partit per«actes d’intimidació cap a un magistrat, rebel·lió i provocació».

Excepcionalitat

Si fos declarat culpable, podria ser condemnat a un màxim de 10 anys de presó, cinc d’inhabilitació i una multa de 150.000 euros. Fa setmanes que Mélenchon denuncia que és víctima d’un judici polític, un argument que el diputat Eric Coquerel ha repetit a la BFMTV a les portes del tribunal

«Som davant un judici d’excepció, polític. S’instrumentalitza la justícia per debilitar els adversaris polítics», ha dit. Els fets que han portat Mélenchon al banc dels acusats es van produir el 16 d’octubre del 2018 i van ser gravats per les càmeres del programa ‘Quotidien’ de la cadena TMC que aquest dijous s’han tornat a veure a la sala gran del tribunal.

És dia, Mélenchon es va oposar amb força a un registre judicial a la seu del seu partit en el marc de dues investigacions de la Fiscalia, una sobre els comptes de la campanya presidencial del 2017 i una altra sobre les condicions de treball dels assistents dels eurodiputats de LFI.

Baralla

Després de gravar en directe a Facebook el registre dut a terme a casa seva va anar a la seu del partit amb alguns correligionaris. La cosa va acabar malament després que un Mélenchon enfurismat animés els seus acompanyants a tirar la porta a terra per entrar al local al crit de¡La República soc jo!.

Durant la baralla, el polític veterà va empènyer un magistrat i un policia que es van interposar en el seu camí. Les imatges d’un Mélenchon fora de si van provocar estupor dins i fora del seu partit. Són els policies i els magistrats els que s’han personat com a acusació civil.

Interrogat durant dues hores i mitja, aquest dijous Mélenchon ha intentat justificar la seva reacció virulenta i ha negat haver empès el magistrat. Va venir a dir que no estava de gaire bon humor perquè la policia l’havia despertat a les 7 del matí per inspeccionar casa seva.

Sentiment d’humiliació

«És un sentiment d’humiliació estar aquí. Soc el president d’un gran partit. ¿Per què se’m tracta d’aquesta manera? ¿Perquè vaig parlar fort en un replà? No he violentat ningú. Parlo alt perquè sempre he parlat alt. ¿De què soc culpable?. ¡Acusar un insubmís de rebel·lió és gairebé un pleonasme!», ha dit davant el tribunal.

Notícies relacionades

Conegut pel seu caràcter colèric i en hores baixes al ser qüestionat dins de la seva pròpia formació, Mélenchon denuncia una «justícia manipulada»en un llibre que surt a la venda coincidint amb el judici. L’obra és una mena de diari que recull el seu periple per l’Amèrica Llatina i el seu pas pel Brasil, on va visitarLula da Silva a la presó, condemnat per corrupció.

Segons la seva opinió, la situació que viu ara s’assembla a la de l’expresident brasiler. Tots dos pateixen una instrumentalització política de la justícia per apaivagar l’oposició. «Són declaracions inacceptables», li ha retret la titular de Justícia, Nicole Belloubet.

Temes:

França