TERRORISME

Almenys 48 morts en dos atemptats dels talibans a l'Afganistan

Almenys 26 persones han perdut la vida en el primer atac al nord durant un míting del president Ashraf Ghani

22 persones han perdut la vida quan una bomba ha esclatat una hora després a Kabul, a 300 metres de l'ambaixada dels Estats Units

atentado con furgoneta bomba en el centro de kabul / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Dos atemptats suïcides perpetrats pels talibans han sacsejat aquest dimarts l’Afganistan en tot just una hora de diferència. El primer ha tingut lloc al nord del país, quan una bomba ha explotat als voltants d’un recinte on elpresident afganèsAshraf Ghani, estava protagonitzant un míting en plena campanya electoral per a les eleccions presidencials que se celebraran el dissabte 28 de setembre. El segon atac ha ocorregut en una zona de Kabul propera a l’ambaixada nord-americana i d’un edifici del Ministeri de Defensa.

El primer atemptat, perpetrat per un atacant suïcida, s’ha produït quan ha esclatat un artefacte adherit a un vehicle policial en un dels carrers principals de Charikar, capital de la província de Parwan –just al nord de Kabul. El vehicle es dirigia al míting de Ghani, segons ha explicat a Efe la portaveu del governador regional, Wahida Shahkar.

Víctimes civils

Com a mínim, 26 persones han perdut la vida i 42 han resultat ferides, segons ha confirmat Abdul Qasim Sangin, el director de l’hospital provincial de la zona. «Hi ha dones i nens entre les víctimes, i la majoria sembla que són civils. Les ambulàncies encara estan fent la seva tasca i no podem descartar que hi hagi més víctimes», ha lamentat el director. «Tots els membres de l’equip de campanya, en particular el president, Ashraf Ghani, i altres oficials, n’han sortit il·lesos», ha confirmat Jawid Faisal, un portaveu de l’equip de campanya de Ghani.

Menys d’una hora més tard, a seixanta quilòmetres del primer atac, una segona bomba ha explotat al centre de Kabul, a prop de la plaça Masood del districte policial 9, a tot just 300 metres de l’ambaixada dels Estats Units, segons ha comunicat el portaveu de la policia de la capital afganesa, Firdaws Faramarz.

La policia i fonts mèdiques han comunicat que hi ha 22 morts i 38 ferits fins ara, i s’està investigant «si es tracta d’un atac suïcida o d’una bomba magnètica adjunta a una motocicleta», segons ha fet públic el portaveu del ministeri de l’Interior, Nasrat Rahimi.

Els talibans han reivindicat els dos atacs a través d’un comunicat emès per un dels portaveus dels insurgents, que han indicat que els atacs anaven dirigits a les forces de seguretat. «La gent estava advertida de l’atac», han assegurat. «No participeu de les eleccions de l’administració titella, perquè totes les trobades d’aquest tipus són el nostre objectiu militar», seguia el comunicat, en què advertien que «si malgrat les advertències, algú en surt ferit, ells mateixos en seran els culpables».

Boicot electoral

Notícies relacionades

Una successió d’atacs reivindicats pels talibans han dinamitat les converses que representants dels fonamentalistes i els Estats Units han estat mantenint durant l’últim any. Al llarg dels 12 mesos, s’han celebrat un total de nou rondes de negociacions a Doha per mirar de trobar un camí de la pau després de 18 anys de guerra. No obstant, un atac insurgent davant del complex residencial per a estrangers Green Village, que es va saldar amb la mort de 16 civils, va portarDonald Trump a suspendre les converses. 

Per la seva part, l’agost passat, els talibans van començar a boicotejar amb violència el procés electoral, a fi d’impedir la celebració de les presidencials al considerar que estan manipulades per les potències estrangeres. Unes eleccions en què Ghani busca la seva reelecció per ocupar el tron cinc anys després. L’actual president s’haurà d’enfrontar, no obstant, a 17 candidats més, entre els quals l’actual cap de l’Executiu afganèsAbdullah Abdullah.

Temes:

Afganistan Kabul