30 SETMANES DE PROTESTES

Arrestat el principal opositor a Algèria després d'una manifestació

Samir Beniarbi va ser detingut per la policia secreta i empresonat

undefined49880117 09 04 2019 el presidente interino de argelia  abdelkader ben190916230103

undefined49880117 09 04 2019 el presidente interino de argelia abdelkader ben190916230103 / Stringer dpa

2
Es llegeix en minuts

Agents dels Serveis d’Intel·ligència van arrestar aquest dillunsl’opositor  i un dels membres més coneguts del moviment popular massiu de protesta contra el règim a Algèria (Hirak), Samir Benlarbi, ha informat a la premsa el seu advocat, Abdel Ghani Badi. Segons el lletrat, Belarbi «va ser segrestat» a la barriada de Bouzereah, a la zona alta d’Alger per «homes de paisà que es van presentar com a membres de les forces de Seguretat».

El Comitè Nacional per a l’Alliberament dels Detinguts (CNLD) en les protestes del Hirak va precisar, per la seva part, que l’opositor està retingut i demà serà portat davant del tribunal de Bir Mourad Raïs a Alger per ser interpel·lat. La de Belarbi és el segon arrest d’un membre destacat del moviment de protesta contra el règim militar des que dimecres passat fos detingut Karim Tabbou, que després de comparèixer que enviat a presó per atemptat moral contra l’Exèrcit

Belarbi s’afegeix als 22 manifestants detinguts en la protesta de divendres a Alger, que aquest cap de setmana van ser igualment enviats a presó preventiva. L’ordre va ser emesa després que els detinguts compareguessin davant del fiscal i el jutge del tribunal de Sidi Mohamad, va informar als mitjans el CNLD

Desenes de milers d’algerians van tornar a sortir divendres passat als carrers de les principals ciutats del país per trentena setmana consecutiva per exigir el final del règim militar que lidera el cap de l’Exèrcit, general Ahmed Gaïd Salah, nou home fort del país.

Protestes permanents

Algèria és escenari de manifestacions populars massives tots els divendres i dimarts des que el passat 22 de febrer un grup de joves desafiessin les forces de Seguretat i sortissin als carrers per oposar-se a un cinquè mandat del llavors president Abdelaziz Bouteflika, greument malalt des de 2013.

El mandatari, de 81 anys, va renunciar al lloc a començaments d’abril forçat per les protestes i per la pressió del mateix Gaïd Salah, i va ser substituït pel president del Senat, Abdelkader Bensalah, que va assumir la direcció de l’Estat amb el compromís de convocar celebrar presidencials en un termini de 90 dies

Bensalah, que l’igual que Gaïd Salah, va accedir al càrrec com a president del Senat a l’inici de la segona legislatura de Bouteflika (2004-2009), va eludir, però, el mandat i es manté al capdavant de la direcció de l’Estat malgrat els dubtes legals que suscita.

Presidencials al desembre

Notícies relacionades

Després de la renúncia de Bouteflika, Gaïd Salah ha impulsat una campanya de «mans netes» que ha portat a la presó a militars, polítics, ministres i empresaris pròxims al clan Bouteflika, entre ells el seu germà Saïd i el general Mohamad Mediane «Tawfik», cap dels serveis secrets que es considerava el seu successor. Tots ells han sigut acusats de delictes de corrupció, principal denúncia dels manifestants contra el règim.

Diumenge, Bensalah va convocar les presidencials per al 12 de desembre, com va suggerir Gaïd Salah i en contra de l’opinió expressada als carrers. 

Temes:

Algèria