BOMBARDEIG AMB DRONS
Un atac contra la refineria saudita més gran amenaça d'encarir el preu del cru
Riad explica que la producció de petroli al país àrab s'ha reduït a la meitat després de l'esdeveniment
El Govern de l'Iran desmenteix les acusacions dels Estats Units, que els assenyala per l'atemptat
undefined49857619 in this image made from a video broadcast on the saudi owned190914235828 /
N’hi ha hagut prou amb deu drons casolans però armats i utilitzats en un atac coordinat contra dues refineries de cru per posar en perill un país sencer, l’Aràbia Saudita, el productor de petroli més gran del món. O això és almenys el que se sosté des de Riad.
Els llocs atacats, de fet, eren dues de les refineries més grans del món. No hi ha hagut cap mort ni ferit i el foc ja ha sigut controlat, segons les autoritats saudites, però les conseqüències d’aquest atac podrien anar molt més enllà. «Hem començat ja a treballar per restablir la producció i donarem més informació en 48 hores», ha explicat Amin Nasser, el presidentd’Aramco, l’empresa pública saudita encarregada del cru.
Hi ha més problemes: després de l’ofensiva amb drons, les autoritats de l’Aràbia Saudita han reduït a la meitat la seva producció de petroli. Si fos un altre país no hi hauria gaire incidència, però que sigui Riad la que baixi la seva producció a un 50% menys significa que, a tot el planeta, es redueix a prop del 5% de la producció mundial. I brollen les especulacions sobre pujades del preu del cru.
El ministre d’Energia saudita, Abdulaziz Bin Salman, va explicar que la reducció, «de caràcter temporal», havia arribat a l’Aràbia a reduir la seva producció diària a uns 5,7 milions de barrils diaris, i que aquesta reducció se supliria amb l’ús de les reserves petroli del país.
«[Una de les dues refineries atacades] Es probablement la instal·lació més crucial del món per a subministrament de petroli. Els preus saltaran després d’aquest atac», ha dit a l’agència Reuters Jason Bordoff, expert en comerç de cru mundial de la Universitat de Colúmbia, als EUA.
Des del Iemen
Els drons, segons van reconèixer els seus propis productors, els van llançar els rebels hutís del Iemen, que porten lluitant des del2014 contra una coalició internacional liderada per l’Aràbia Saudita, que té el Iemen, país veí, en un bloqueig total denunciat en diverses ocasions per les Nacions Unides.
Notícies relacionadesAquest atac amb drons ha sigut el primer, però els hutís avisen: «Prometem al règim saudita que les nostres operacions s’expandiran i seran més doloroses mentre la seva agressió i assetjament continuïn», ha dit aquest diumenge un portaveu del grup rebel, aliat de l’Iran.
El Ministeri d’Afers Estrangers persa ha negat la implicació del seu país en els atacs després de les acusacions dels Estats Units, que ha qualificat de «sense sentit». El secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, va acusar l’Iran dels atacs i va assegurar que «no hi ha evidències» que suggereixin que aquesta ofensiva fos llançada des del Iemen.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Protesta preventiva a Nou Barris La possible obertura d'una discoteca encén els veïns del barri de Porta