ASSASSINAT DE KHASHOGGI

«Escolto música i fumo mentre desmembro cadàvers»

La premsa turca revela nous detalls escabrosos de les converses del comando saudita que va assassinar Khashoggi

zentauroepp46285359 files  in this file photo taken on december 15  2014  then g181218142939

zentauroepp46285359 files in this file photo taken on december 15 2014 then g181218142939 / MOHAMMED AL-SHAIKH

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«¿És possible posar el cos a la bossa?», va preguntar Maher Abdulaziz Mutreb, número dos de l’operació, al seu company. «No, no. Pesa massa i és massa alt. Sempre he treballat amb cadàvers. Sé tallar-los bé, però mai abans he treballat amb un cos calent. Me les arreglaré. Normalment em poso els cascos i escolto música quan tallo cadàvers. Mentre bec cafè i fumo. Farem el següent: quan acabi de desmembrar-lo, tu emboliques les parts amb bosses de plàstic i després les treus d’aquí», va explicar, didàctic, Salah Mohammed al-Tubaigy, metge forense.

Era el dimarts 2 d’octubre del 2018. Tots dos eren en una habitació del Consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul. «¿Ja ha arribat l’animal que hem de sacrificar?», va preguntar Mutreb. «Sí, és aquí», va contestar un tercer. L’hora marcava un quart de dues del migdia.

Just un quart d’hora abans, el periodista saudita, Jamal Khashoggi, col·laborador de ‘The Washington Post’‘The Washington Post’ i crític amb el règim de Riad, havia entrat al consolat del seu país. La seva missió era simple i senzilla: aconseguir uns documents per casar-se amb la seva nòvia turca, que l’esperava a la porta. Però mai en va sortir.

Un grup de 15 persones –vingudes expressament des de l’Aràbia Saudita i del qual formaven part Mutreb i Al-Tubaigy– va interceptar el periodista tot just va creuar la porta de l’edifici. Aquest dimarts el diari turc ‘Sabah’ ha filtrat les converses que aquest grup de persones va tenir amb Khashoggi. Les han rebut de la intel·ligència turca, que tenia micròfons a dins del recinte.

La conversa

Aquesta és la conversa

Mutreb: Deixa-li un missatge al teu fill. Escriu-li: ‘Soc a Istanbul. No et preocupis si no pots contactar-me’.

Khashoggi: ¿No hauria de dir segrestat? ¿Com pot passar una cosa així en un consolat? No escriuré res.

Mutreb: Escriu-ho, Jamal. De pressa. Ajuda’ns i t’ajudarem, perquè al final t’acabarem portant a l’Aràbia Saudita, i si no ens ajudes, ja saps què et podria passar.

Khashoggi: ¿Em drogareu?

Al-Tubaigy: Et posarem a dormir.

Khashoggi: Tinc asma. No ho feu. M’ofegareu.

Aquestes van ser les últimes paraules del periodista. Llavors, segons ‘Sabah’, en les gravacions s’escolta un forcejament, i el coll de Khashoggi intentant agafar aire. Després, silenci, directament seguit pel soroll d’una serra elèctrica, que s’encén exactament a les 13.39. El procés de desmembrar el cos, realitzat per Al-Tubaigy, dura 30 minuts. 2 d’octubre del 2018.

Desaparegut

DesaparegutA partir d’aquí, tot és incert. Hi ha diferents versions sobre el que aquest grup d’homes, vinguts aquell mateix matí, va fer amb el cadàver. Alguns informes diuen que van fondre el cos amb àcid; d’altres que el van cremar en un forn del soterrani del consolat saudita. Tot i això, una cosa sí que està clara: que el cadàver de Jamal Khashoggi, gairebé un any després que l’assassinessin, continua sense aparèixer.

L’Aràbia Saudita s’ha desentès totalment de l’assumpte. La corona saudita assegura que aquests 15 homes van actuar per compte propi i que no van seguir ordres de ningú, una cosa difícil de creure si es té en compte com funciona l’Aràbia Saudita, on res passa sense que els de dalt hi donin el vistiplau.

Notícies relacionades

I el de més amunt, a Riad, per descomptat, no és cap altre que el príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman. Segons un informe de l’ONU, de fet, hi ha «evidències creïbles» que l’Estat saudita va estar darrere de la mort del periodista, i que l’ordre del seu assassinat va arribar, molt probablement, des del mateix Bin Salman a través de la seva mà dreta, Saud al-Qahtani.

Mentrestant, Al-Tubaigy, Mutreb i els altres estan sent jutjats al seu país. Tots dos s’enfronten a pena de mort.