candidatura sorpresa

El matemàtic que desafia Macron

El diputat Cédric Villani desafia al partit del president, La République a Marche (LREM ), al presentar-se com a candidat dissident a l'alcaldia de París

zentauroepp49730992 french lrem member of the parliament  c dric villani  poses 190909130146

zentauroepp49730992 french lrem member of the parliament c dric villani poses 190909130146 / FRANCOIS GUILLOT

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El diputat Cédric Villani (45 anys) va entrar el 2017 a l’Assemblea Nacional amb la seva estètica de dandi vuitcentista, el seu fermall d’aranya a la solapa i aureolat amb la Medalla Fields 2010, una espècie del Nobel de les matemàtiques que va recompensar el seu estudi de física estadística sobre el comportament del gas i el plasma quan els electrons se separen dels nuclis.

Era la figura emblemàtica del «nou món» que Emmanuel Macron volia crear després d’arribar a l’Elisi desencadenant un sisme al tauler polític francès i Villani es va convertir aviat en el responsable de l’estratègia d’Intel·ligència Artificial del Govern. Però el matemàtic que es va unir a les files de La Republique en Marxa (LREM) procedent del centrista MoDem i va recolzar la socialista Anne Hidalgo el 2014, trenca amarres.

Aquest dimecres va anunciar que es llança a conquerir l’Ajuntament de la capital en les eleccions de març del 2020, enfrontant-se obertament a LREM, que va descartar obrir un procés de primàries i va designar per unanimitat el juliol passat a l’exportaveu governamental, Benjamin Griveaux, com el seu candidat oficial.

Falta de transparència

Villani va contestar des del primer moment la falta de transparència en el nomenament de Griveaux i, després d’un estiu de rumors va acabar oficialitzant el que era un secret de domini públic envoltat de fidels entusiastes i turistes desavisats al Cafè Gaité, una ‘brasserie’ al peu de la torre Montparnasse.

«Vull ser el primer alcalde veritablement ecologista de París»,va dir apuntant-se a la moda verda que prolifera en els discursos de l’Hexàgon des de la puixança dels ecologistes en les recents eleccions europees.

«Junts posarem París en moviment per convertir-la en la metròpoli internacional de referència d’un desenvolupament humà i harmònic, perquè els que decideixin el futur de la capital no siguin els grups d’interès, els aparells polítics o les camarilles ideològiques», va afegir abans de donar-se un petit bany de masses en un barri on no hi cabia ni una agulla.

Les municipals són una cita electoral clau per a la formació del president –sense gairebé implantació territorial– així que el moviment de Villani, en què molts veuen una imitació del que va fer el mateix Macron quan va irrompre com a ‘outsider’ en la carrera cap a l’Elisi, li complica les coses. El vot es divideix i la principal beneficiada pot ser Hidalgo, que aspira a revalidar el càrrec al qual va arribar el 2014.

Guerra fratricida

Però per impedir que transcendeixi la imatge d’una guerra fratricida, LREM ha optat per la moderació i ni tan sols ha adoptat mesures disciplinàries contra Villani. El partit s’ha limitat a lamentar la seva decisió i a recordar-li que va en contra de les regles del moviment a què pertany, l’únic candidat del qual és Griveaux. Aquest últim, ho té difícil davant la popularitat de l’investigador, assidu dels platós de televisió i amb una bona xarxa de contactes entre antics col·laboradors de pes de Macron.

Notícies relacionades

Villani, antic director del prestigiós Institut Henri Poincaré, ha suavitzat els trets més excèntrics d’una indumentària que en el seu moment li va valer el sobrenom de Lady Gaga de les matemàtiques. Ha prescindit del gran llaç nuat a la seva camisa i reduïda la mida del fermall de l’aranya, conscient que haurà de convèncer un ampli electorat en unes eleccions indirectes que es juguen districte a districte.

I malgrat que hi haurà un duel amb Griveaux, ha promès una candidatura «amable» amb què no pretén «atacar, sinó unir». Mentre a LREM el veuen com l’aixafaguitarres de la ‘rentrée’, Emmanuel Macron guarda un inquietant silenci. «Villani no és un matemàtic, és un calculador», ha dit d’ell un enemic polític.

Temes:

França