COP DUR AL GOVERN DE JOHNSON

El parlament britànic frena el 'brexit' dur

La proposició de llei ha sigut aprovada en la votació preliminar que ha tingut lloc cap a les sis de la tarda per 329 diputats davant 300 vots en contra

undefined49693201 in this image released by the house of commons  britain s pr190903235134

undefined49693201 in this image released by the house of commons britain s pr190903235134 / Jessica Taylor

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dia després que el Partit Conservador al Regne Unit perdés la majoria parlamentària i l’oposició prengués el control de l’agenda del Parlament mitjançant una votació extraordinària, els diputats han donat una altra clatellada al pla del primer ministre britànic, Boris Johnson, per dur a terme un 'brexit' dur.

Aquest dimarts, els diputats britànics han votat una moció presentada per l’oposició laborista que obligarà el primer ministre a frenar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea prevista per al 31 d’octubre en cas de no aconseguir un pacte amb Brussel·les abans del 19 d’octubre. Si no s’aconsegueix aquest pacte, que a més ha de ser ratificat pel Parlament, la mateixa llei força el Govern a demanar més temps a Brussel·les –una pròrroga fins al 31 de gener del 2020– per continuar negociant les condicions del divorci amb la Unió Europea i evitar així una marxa traumàtica.

La proposició de llei ha sigut aprovada en primera lectura per 329 diputats a favor per 300 en contra i tornarà a ser votada cap a les 20.00 h (hora peninsular) després d’un breu període d’esmenes i debat. 

Canvi de rumb

Notícies relacionades

Johnson, va amenaçar de convocar eleccions anticipades si aquest dimecres perd el duel a Westminster que podrien tenir lloc el pròxim 14 d’octubre. De tota manera, al Regne Unit la llei obliga a aconseguir una majoria de dos terços de la cambra per poder aprovar una convocatòria electoral, a diferència d’Espanya, en què el president del Govern pot dissoldre les Corts sense sotmetre-ho a votació. 

A més, el canvi de rumb que va agafar aquest dilluns l’ens britànic amb l’aprovació de la presa de control per part de l’oposició ha sigut ratificada aquest dimarts per un tribunal escocès que ha declarat que la suspensió temporal del Parlament britànic no és un assumpte judicial.  Les crítiques de sectors polítics i socials van ressonar a tot el país amb l’acusació de fons d’estar assistint a un segrest de la democràcia. En aquest context, davant de la inoperativitat delsjutjats de Londres, les demandes per paralitzar la suspensió del Parlament es van presentar a Escòcia.