Terrorisme

Un atemptat talibà a Kabul deixa almenys 21 morts i 119 ferits

L'atac es va perpetrar amb un tractor carregat d'explosius prop d'un complex residencial conegut com a Green Village on solen allotjar-se estrangers

kabul-explosion-ap

kabul-explosion-ap

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 21 persones han mort, entre ells cinc atacants, i 119 més han resultat ferides en un atemptat talibà a Kabul amb un tractor carregat d’explosius prop d’un complex residencial en el qual solen allotjar-se contractistes estrangers, segons l’últim informe oficial de víctimes publicat avui.

Aquest atemptat va tenir lloc ahir a la nit, cap a les 21.45 hora local (17.15 GMT de dilluns), a prop de Green Village, un complex d’alta seguretat a l’est de la capital freqüentat per estrangers.

"En l’explosió, 16 civils residents de l’àrea i empleats del complex residencial van morir i 119 civils van resultar ferits", va informar en un comunicat el portaveu del Ministeri d’Interior afganès, Nasrat Rahimi.

Poc després de l’explosió, l’àrea va ser acordonada per les forces especials de la Policia i cinc talibans que s’amagaven a la zona i que pretenien entrar al campament van ser abatuts, va assegurar Rahimi. 

400 estrangers rescatats

Les forces de seguretat van rescatar al llocuns 400 estrangers.

Segons la investigació inicial, l’atemptat d’ahir a la nit va ser causat per un tractor carregat d’explosius que va ser fet detonar contra un mur a la zona sud del complex. El potent esclat es va escoltar a una desena de quilòmetres i va causar danys a vivendes situades en el radi d’un quilòmetre, va revelar el portaveu, que va afegir que l’explosió va desencadenar també una segona detonació i un incendi en una gasolinera pròxima.

Tot i que després de l’explosió van sentir trets a la zona, el portaveu de la Policia de Kabul, Firdaws Faramarz, va aclarir que la descàrrega va ser feta pels guàrdies de seguretat que van disparar sense estar segurs de si hi havia atacants involucrats.

El gerent de Green Village, Baryalai Ghafoori, va rebutjar la versió oficial i va assegurar que el complex no va ser objecte de cap "atac suïcida" i que el que va passar va ser que "un camió cisterna ple de gasolina [...] va explotar enmig de la carretera".

"No s’ha produït cap dany dins del campament", va recalcar el gerent.

Talibans també reivindiquen l’atac

Les autoritats locals insisteixen en la veracitat dels informes inicials sobre els fets. Els talibans també van reivindicar l’atemptat contra Green Village, en el qual van fer servir primer un "vehicle bomba per treure les barreres de seguretat", va assegurar en un comunicat el portaveu talibà, Zabihullah Mujahid.

Segons ell, a continuació diversos insurgents suïcides van entrar al complex, van matar i van ferir "desenes" de persones en aquest "niu d’invasors estrangers".

Notícies relacionades

Aquest atac dels talibans segueix un patró similar a l’anterior al mateix lloc del gener passat, quan també durant la nit d’un dilluns els insurgents van fer detonar un cotxe bomba a l’àrea residencial i van causar almenys quatre morts i 113 ferits.

L’atac a la capital afganesa va tenir lloc el mateix dia que el representant especial dels Estats Units per a la Pau, Zalmay Khalilzad, va presentar davant del Govern de Kabul l’esborrany d’un acord amb els talibans després de diversos mesos de negociacions a Qatar.