Crisi financera argentina

Macri ordena restriccions per a la compra i la transferència de dòlars

El govern de dretes va haver de renunciar al seu credo econòmic per evitar més turbulències en el mercat canviari

L'Argentina ja va avisar que no pot pagar als creditors externs i surten més problemes en l'horitzó

FOTODELDIA -AME6521  BUENOS AIRES  ARGENTINA   12 08 2019 - El presidente de Argentina  Mauricio Macri  participa este lunes en una rueda de prensa un dia despues de ser derrotado en la primera vuelta de las elecciones presidenciales  en la Casa Rosada de Buenos Aires  Argentina   Macri aseguro que piensa revertir en los comicios de octubre la derrota sufrida por el oficialismo en esta primera ronda y prometio tomar medidas ante la fuerte depreciacion del peso registrada tras la votacion   La alternativa kirchnerista no tiene credibilidad en el mundo  no genera la confianza necesaria para que la gente quiera venir a invertir en el pais   sostuvo  EFE  Juan Ignacio Roncoroni

FOTODELDIA -AME6521 BUENOS AIRES ARGENTINA 12 08 2019 - El presidente de Argentina Mauricio Macri participa este lunes en una rueda de prensa un dia despues de ser derrotado en la primera vuelta de las elecciones presidenciales en la Casa Rosada de Buenos Aires Argentina Macri aseguro que piensa revertir en los comicios de octubre la derrota sufrida por el oficialismo en esta primera ronda y prometio tomar medidas ante la fuerte depreciacion del peso registrada tras la votacion La alternativa kirchnerista no tiene credibilidad en el mundo no genera la confianza necesaria para que la gente quiera venir a invertir en el pais sostuvo EFE Juan Ignacio Roncoroni / Juan Ignacio Roncoroni (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Al mig d’un escenari que ja contempla la suspensió de pagaments als creditors i el risc hiperinflacionari, el president argentí, Mauricio Macri, va anunciar aquest diumenge la restricció de la compra de dòlars, l’obligació dels exportadors de liquidar els seus guanys en la moneda nord-americana i demanar l’autorització per treure-les fora del país. El govern de dretes va arribar al poder amb la promesa d’abolir part de les mateixes mesures que ha hagut de prendre en una situació d’emergència. Des que Macri es va quedar sense possibilitats de ser reelegit a causa del seu mal resultat en les primàries de l’11 d’agost, que van anunciar el retorn del peronisme al poder, el pes argentí s’ha enfonsat més del 30% del seu valor. Per la retirada de dipòsits i la intervenció en el mercat canviari, el Banc Central (BCRA) ha perdut només a l’agost12.000 milions de dòlars de reserves.

En aquest context de creixent fragilitat política i davant el risc de reduir a la insignificança les reserves genuïnes del BCRA, Macri va ordenar al seu equip prendre les mesures necessàries per calmar el mercat financer. A Buenos Aires es torna a parlar en aquestes hores de "cep canviari" moderat. Si bé les restriccions no arriben a estar en els nivells vigents durant el segon govern de Cristina Kirchner, van a contramà del credo neoliberal proclamat pel macrisme durant gairebé quatre anys. “Final impensat", va assenyalar el diari 'Ámbito Financiero'. La informació oficial consigna que davant “la incertesa generada en el marc del procés electoral, és necessari adoptar mesures transitòries i urgents”. El 27 d’octubre se celebraran les presidencials, que tenen Alberto Fernández com a absolut favorit.

Notícies relacionades

Fins a final d’any, les grans empreses estaran en la mira del BCRA. S’estableix, a més, un límit de compra mensual de 10.000 dòlars per a persones físiques i s’autoritza el pagament d’impostos amb títols del deute en 'default'.

El 2016, el Govern va iniciar un febril i inèdit cicle d’endeutament extern de gairebé188.000 milions de dòlars. Quan se li van acabar els crèdits en el mercat internacional de capitals i es van conèixer les primeres batzegades internes, l’Argentina va rebre 57.000 milions de dòlars del Fons Monetari Internacional(FMI). Gran part d’aquests diners van servir perfinançar la fuga de capitals. Fins al gener havien sortit del país 59.000 milions de dòlars. En els primers mesos d’aquest any es van escapar 13.968 milions de dòlars. Només a l’agost es va arribar gairebé a la mateixa xifra.