POLS AL REGNE UNIT

L'oposició britànica es conjura per frenar el 'brexit'

Els rebels conservadors creuen que la setmana que ve és l'única per frenar una sortida sense acord

Dimiteixen la líder dels 'tories' a Escòcia i el cap de disciplina del partit a la Cambra dels Lords

zentauroepp49615051 an anti brexit demonstrator wears a mask depicting britain s190829232327

zentauroepp49615051 an anti brexit demonstrator wears a mask depicting britain s190829232327 / Alastair Grant

3
Es llegeix en minuts
A. Niubó

Els rebels conservadors europeistes i els partits de l’oposició han començat aquest dijous a mostrar signes de recuperació després delcop assestat per Boris Johnson en la vigília, quan va demanar a la reina suspendre el Parlament de Westminster durant un mes. Diversos pesos pesants del partit han emès missatges d’un apagat optimisme i s’han conjurat per frenar un 'brexitmés pròxim que mai.

“Sembla que la setmana que ve serà l’única oportunitat que tindrà el Parlament per recuperar el control sobre aquest procés i no podem descartar que trobi la manera de fer-ho”, ha afirmat l’exministre de Justícia, l’europeista David Gauke. En aquests moments, el control el té Johnson que ha reduït el temps de debat a només quatre dies la setmana que ve.

Tancarà fins al 14 octubre, tres dies abans del decisiu Consell Europeu on es discernirà el 'brexit'. I obrirà només per discutir i aprovar l’acord que Johnson espera aconseguir amb la Unió Europeu (UE). El primer ministre, en una jugada fredament perfilada, ha tapat qualsevol escletxa per debatre un 'brexit' sense acord. Els opositors no disposen de temps per frenar un ‘brexit’ dur. Per a això han de demanar una sessió extraordinària. Compten amb la complicitat del president dels comuns, el conservador John BercowJohn Bercow, furiós amb Johnson.

Un mes de temps

Per la seva banda, l’exministra ‘tory’ Margot James, ha confessat que la seva intenció abans de dimecres era donar a Johnson el mes de temps que li havia donat la cancellera alemanya, Angela Merkel, per idear un pla que evitar la frontera irlandesa. Però el seu suport s’ha esvaït amb la suspensió del Parlament. “Recolzaré qualsevol acció legislativa que permeti al Parlament decidir com es vol marxar de la UE”, va assestar.  

James també es va referir a George Young, el cap de disciplina conservador a la cambra que ha presentat la seva dimissió, malgrat ser euroescèptic, en protesta per la privació de veu que considera que els ha sotmès Johnson. “La seva dimissió demostra com de depressiva és l’actuació d’aquest Govern en minoria [disposa només d’una majoria d’un diputat], amb un mandat de només 90.000 militants ‘tories’, la tercera part dels quals es van inscriure després del referèndum,” va etzibar.

La de Lord Young no ha sigut l’única pèrdua en el partit. Al matí, Ruth Davidson, la líder delsconservadors escocesos. Davidson era una peça important a Escòcia per contenir els nacionalistes. Va aconseguir frenar-los en les últimes eleccions generals, passant d’un a 13 diputats. Aquests diputats van ser fonamentals perquè Theresa May es mantingués en el poder. Davidson era europeista, una de les principals opositores de Johnson, tot i que no ha volgut fer sang i ha al·legat motius familiars a l’hora de prendre la decisió.

Un altre secretari d’estat ‘tory’ dimissionari, Richard Harrington, ha dit que votaria a favor d’una moció de censura contra Johnson si el líder laborista, Jeremy Corbyn, la plantejava. Guanyar la moció desencadenaria eleccions. La moció seria la segona opció per intentar parar Johnson. No està clar que Corbyn el guanyés ja que bona part dels conservadors furiosos amb el seu líder no volen facilitar un Govern laborista.

Tercera via jurídica

Notícies relacionades

La tercera via és la jurídica i s’està duent a terme en un tribunal civil d’Edimburg, on uns 70 diputats de diversos partits liderats pelsnacionalistes escocesos i els liberaldemòcrates han denunciat el Govern.S’han querellat   contra el consell que li va oferir l’Executiu a la reina perquè suspengués el Parlament amb una prerrogativa. Consideren que amagaven la intenció d’interrompre el curs normal de la democràcia. Avui la jutge es pronunciarà.

Mentrestant, més d’un milió de persones han firmat una petició en contra de la clausura del Parlament i s’estan organitzant més protestes als carrers per a aquest cap de setmana. Però el Govern es mostra indolent amb el seu pla. Aquest dijous, el conseller del Govern, Jacob Rees-Mogg, ha defensat que la suspensió del Parlament és “perfectament constitucional” i que “tota la indignació ensucrada està confeccionada per gent que mai ha volgut sortir de la UE”.