LES REACCIONS

Trump qualifica Johnson de "genial" per suspendre el Parlament

Irlanda insisteix que no es tornarà a negociar sobre la clàusula per a l'Ulster

undefined49182577 file photo  u s  president donald trump shakes hands with br190828181140

undefined49182577 file photo u s president donald trump shakes hands with br190828181140 / Kevin Lamarque

1
Es llegeix en minuts
El Periodico

El president dels EUA, Donald Trump, ha assegurat aquest dimecres que el primer ministre britànic és un governant genial per la seva decisió de sol·licitar a la reina Isabel II que suspengui el Parlament. "Seria molt difícil per a Jeremy Corbyn, el líder del Partit Laborista britànic, impulsar una moció de censura contra el nou primer ministre Boris Johnson, especialment perquè Boris és exactament el que el Regne Unit estava buscant i és genial", ha destacat. 

Una reacció totalment oposada a les primeres paraules proferides per un responsable europeu després de la suspensió. Guy Verhofstadt, el coordinador del Parlament Europeu sobre el brexit, ha qualificat la maniobra de "sinistra". Jugant amb el principal eslògan de la campanya a favor del divorci durant el referèndum -"recuperar el control"-, el diputat ha criticat amb duresa la maniobra de Johnson: "recuperar el control mai ha semblat tan sinistre".

Sense estabilitat a curt termini

Notícies relacionades

Verhofstadt ha descartat que la suspensió parlamentària pugui portar estabilitat al Regne Unit i a les seves relacions amb Brussel·les. "Com a parlamentari, em solidaritzo amb aquells companys que lluiten perquè les seves veus siguin escoltades; és poc probable que suprimir el debat sobre decisions importants pugui portar una estable relació futura entre la UE i el Regne Unit", ha sentenciat.

El Govern de Dublín, un dels principals defensors de l’anomenada  'salvaguarda irlandesa' per evitar que s’obri una frontera dura entre el seu territori i l’Ulster, ha descartat tota possibilitat de renegociació.  Així ho ha manifestat el ministre d’Afers Exteriors irlandès, Simon Coveney. "Fins i tot si volguéssim fer-ho, que no volem, no ho podem fer en sis o deu setmanes", ha recordat.