REIVINDICACIÓ FEMINISTA

Les dones de Bangladesh ja no hauran de dir si són verges per casar-se

El Tribunal Suprem del país decreta que només s'hagi d'especificar si són solteres, vídues o divorciades, igual que els homes

zentauroepp49546629 cox s bazar  bangladesh   august 24   rohingya are seen in a190827110407

zentauroepp49546629 cox s bazar bangladesh august 24 rohingya are seen in a190827110407 / Allison Joyce

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Suprem de Bangladesh ha dictaminat que les dones ja no hauran de declarar si són verges als certificats de matrimoni després de cinc anys de batalla legal per part dels grups de defensa dels drets de les dones, que buscaven protegir la privacitat i potencial humiliació d’aquestes.

Les lleis matrimonials a Bangladesh, un país majoritàriament musulmà, requerien que la núvia digués al seu certificat de matrimoni si era ‘kumari’ (verge), vídua o divorciada. Però aquest diumenge, el Suprem va ordenar al Govern retirar la paraula ‘kumari’ i reemplaçar-la per ‘soltera’, un gest celebrat pels grups de defensa de la dona.

Segons la sentència, el nuvi també haurà de revelar si és solter, divorciat o vidu. De moment el Govern no s’ha pronunciat sobre la resolució o quan començarà a aplicar-se.

Avançant en els drets de les dones

Ainun Nahar Siddiqua, una de les dues advocades implicades en el cas, ha explicat que aquest es remunta a un recurs presentat el 2014 per canviar el formulari partint de la llei de matrimoni i divorci musulmà del país, de 1974.

"És una sentència que ens fa creure que podem lluitar i crear més canvis per a les dones en el futur", ha declarat Siddiqua, de Bangladesh Legal Aid and Services Trust (BLAST), a Thomson Reuters Foundation. "Presentem un recurs escrit perquè preguntar a algú si és verge o no va en contra del dret a la privacitat de la persona", ha afegit.

Notícies relacionades

Mohamad Ali Akbar Sarker, un funcionari de registre de matrimonis musulmans de Dacca, ha assenyalat que funcionaris com ell esperen que el Ministeri de Dret i Justícia els informi oficialment sobre els canvis al formulari.

"He realitzat molts matrimonis a Dacca i sovint m’han preguntat per què els homes tenen la llibertat de no revelar el seu estatus i les dones no. Sempre els deia que no estava a la meva mà. Suposo que ja no em plantejaran més aquesta pregunta", ha afegit.