BARCO POLÈMIC

Rússia estrena una central nuclear en un barco i Greenpeace la bateja 'Txernòbil flotant'

L''Akademik Lomonosov', que salpa aquest divendres, ha sigut batejat per Greenpeace com un 'Txernòbil flotant'

Russia’s floating nuclear power plant Akademik Lomonosov is pictured during preparations for a 4,000-mile journey along the Northern Sea Route to Chukotka at state company Rosatomflot base in Murmansk, Russia August 22, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov

Russia’s floating nuclear power plant Akademik Lomonosov is pictured during preparations for a 4,000-mile journey along the Northern Sea Route to Chukotka at state company Rosatomflot base in Murmansk, Russia August 22, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov / MAXIM SHEMETOV (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Javier G. Cuesta / Moscú

Aquest divendres salpa des del port àrtic de Múrmansk la primera central nuclear flotant del món. L’‘Akademik Lomonosov’ surt rumb a la regió de Txukotka, a l’Extrem Orient, on a partir de desembre subministrarà energia nuclear a les plataformes que extreuen recursos clau com gas, petroli i pedres precioses.

La central, de gairebé 150 metres de llarg, està equipada amb dos reactors semblants als que utilitzen els trencaglaços nuclears russos i és un delsprojectes clau del Govern. D’una banda, aquest tipus de plantes navals podrien facilitar l’expansió a l’Àrtic perquè la seva construcció implica menys costos. D’altra banda, s’espera fer negoci exportant-les a països de l’Àfrica i Àsia.

No obstant, el projecte ha sigut fortament criticat pels moviments ecologistes. Greenpeace la cataloga de “Txernòbil flotant” i recorda que casos com el de Fukushima el 2011, on un tsunami va inundar les seves instal·lacions, obliguen a “pensar l’impensable”.

Fa pocs dies, la central nuclear de Beloyarsk, als Urals, va haver de fer una parada per una falsa alarma del sistema de seguretat, segons va informar Rosatom. I al juliol, una planta situada a Kalinin va haver de desconnectar també tres de les seves quatre unitats per un curtcircuit. En els dos casos, no hi va haver cap fuga i es van aplicar tots les mesures rutinàries, tot i que els moviments ecologistes van advertir sobre els riscos que implica qualsevol central nuclear.

D’altra banda, també es recorden els riscos de l’energia nuclear per l’incident ocorregut recentment a Arkhànguelsk, on l’explosió del suposat sistema de propulsió d’una arma en un complex militar va provocar que es registrés un increment de la radiació de fins a dos microsieverts per hora durant un parell d’hores a la veïna ciutat de Severodvinsk.

El nord és clau

Notícies relacionades

L’Àrtic és considerada una zona clau pels seus recursos. Al juny, el Pentàgon va remetre un informe al Congrés on advertia de la rivalitat amb Rússia i la Xina per aquesta regió. De fet, aquesta carrera és el que podria haver portat el president Donald Trump a preguntar per la compra de Groenlàndia. L’aparició de centrals nuclears flotants com aquesta, que permet subministrar electricitat a una ciutat de la mida de Toledo, facilitaria l’explotació dels hidrocarburs en qualsevol punt de l’Àrtic.

A aquest moviment s’uniria la Ruta Marítima del Nord, que Moscou vol potenciar per impulsar el transport des del Pacífic fins al mar de Barents. Aquesta ruta dura unes dues setmanes davant el mes que requereix creuar a través de l’oceà l’Índic i el canal de Suez.