Macron demana a Johnson alternatives ràpides per evitar un 'brexit' desordenat

El president francès adverteix al primer ministre britànic que la clàusula irlandesa és una garantia "indispensable"

jmdiaz49518399 paris  france   22 08 2019   french president emmanuel macro190822142426

jmdiaz49518399 paris france 22 08 2019 french president emmanuel macro190822142426 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron no està disposat a reobrir la negociació amb la Unió Europea per evitar un ‘brexit’ desordenat el pròxim 31 d’octubre, però ha sigut permeable a la idea platejada per la cancellera alemanya, Angela Merkel, de donar al primer ministre britànic, Boris Johnson, un marge de 30 dies per superar l’escull de l’anomenada clàusula irlandesa (‘backstop’), dissenyada per evitar una frontera dura a Irlanda quan el Regne Unit abandoni el club comunitari.

El president francès ha rebut aquest dijous Johnson a l’Elisi. Una trobada cordial en la qual Macron ha demanat al seu convidat presentar alternatives al més aviat possible sense esperar a l’últim minut.

“En el marc del que s’ha negociat, es pot treballar. Com la cancellera Merkel, confio que la intel·ligència col·lectiva ens permeti trobar alguna cosa en 30 dies si hi ha voluntat d’una part i de l’altra”, va declarar al rebre el primer ministre britànic a les escalinates de l’Elisi.

En la seva primera visita a París des que va arribar al 10 de Downing Street, Johnson es va mostrar convençut que es pot aconseguir un bon acord i que hi ha “prou temps”per trobar una solució que permeti al Parlament britànic donar llum verda a l’acord amb Brussel·les, que ha rebutjat tres vegades ja.

Macron, en canvi, creu que caldràafanyar-se i ha deixat clar que no li correspon a cap país de la UE renegociar en solitari l’acord. “No trobarem en 30 dies un acord que estigui lluny de les bases”, ha avisat. És a dir, que qualsevol iniciativa ha d’encaixar en el marc de l’acord negociat entre Londres i Brussel·les.

 “Els elements clau, com el 'backstop' irlandès, no són només obligacions tècniques o argúcies jurídiques, sinógaranties indispensablesper preservar l’estabilitat a Irlanda i la integritat del mercat únic”, ha conclòs Macron en una breu declaració a la premsa abans d’un dinar de feina.

Johnson ha dit que entén la preocupació europea sobre la integritat del seu mercat únic i ha apuntat que podrien buscar-se solucions tècniques, com el control electrònic, per resoldre el problema de la frontera entre la província britànica d’Irlanda del Nord i la República d’Irlanda una vegada que el Regne Unit deixi la Unió Europea. “En cap cas el Govern britànic imposarà controls en aquesta frontera”,va assegurar.

L’últim maldecap de Brussel·les és la proposta de Johnson d’eliminar una salvaguarda que els 27 consideren essencial per no posar en risc el procés de pau a l’Ulster i que Londres ho veu com un obstacle a la seva política comercial.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va rebutjar taxativament dimarts la petició del primer ministre britànic, però l’ofensiva que ha iniciat Johnson per les capitals europees en vigílies d’un G7 que servirà per abordar col·lateralment aquest assumpte pot haver mogut les coses. Brussel·les vol propostes detallades per part de Londres i Tusk escoltarà atentament el primer ministre britànic a Biarritz, segons informa Reuters.

Triar el seu destí

“Només al Regne Unit li correspon elegir el seu destí, la seva manera de sortir de la UE i les bases de la relació futura que vulgui construir”, va dir Macron, sense ocultar que l’escenari que França contemplacom el més plausible és el d’un divorci sense acord.

Notícies relacionades

Tot i així, va emfatitzar que la relació bilateral entre França i el Regne Unit és “essencial i inalterable” sigui quin sigui el moment i les circumstàncies al tractar-se d’una relació que supera el marc de la Unió Europea.

El primer ministre britànic ha insistit que el seu Govern ha de seguir la consigna que van donar els electors en el referèndum d’abandonar el club comunitari i que això es farà el 31 d’octubre, “amb acord o sense”.