EL DILEMA DEL REGNE UNIT

Merkel dona 30 dies a Johnson perquè trobi alternatives a un 'brexit' dur

La cancellera es mostra optimista i estudiarà altres vies que evitin la necessitat d'aplicar la clàusula que manté Irlanda del Nord en la unió duanera, escull de la negociació

zentauroepp49510341 german chancellor angela merkel and british prime minister b190821202511

zentauroepp49510341 german chancellor angela merkel and british prime minister b190821202511 / ODD ANDERSEN

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els seus dies de vacances, Angela Merkel va ser vista reposant i llegint atentament. Tot i que aparentment mundana, la imatge tenia un significat particular. Entre les seves mans, la cancellera alemanya sostenia ‘Tyrant’, un assaig que dissecciona les reflexions que William Shakespeare va imprimir en la seva obra a través dels seus personatges tirànics. En aquest assaig, l’historiador literari Stephen Greenblatt relacionaaquests demagogs amb mandataris de l’actualitat, com Donald Trump.

Més enllà del repte que suposa el president nord-americà, molts van veure en la lectura d’estiu de la cancellera un entrenament psicològic per bregar amb altres controvertits dirigents. És el cas de Boris Johnson, acabat d’elegir primer ministre britànic, que aquest dimecres s’ha reunit amb Merkel a Berlín per discutir sobre el ‘brexit’, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Discòrdia per Irlanda

Tot i que tan sols queden 71 dies perquè l’adeu britànic es materialitzi, les posicions en els dos costats del canal de la Mànega continuen lluny d’arribar a un acord. Exercint de ‘poli’ bona, Merkel ha assegurat que “potser” es pot arribar a una solució ‘in extremis’ amb Londres que eviti la necessitat d’aplicar la clàusula de salvaguarda, una cosa que permetria a Irlanda del Nord (territori britànic que sortirà de la UE) seguir dins de la unió duanera de manera temporal.

Conscient que és un dels principals esculls de la negociació, la cancellera ha donat 30 dies al seu homòleg perquè trobi fórmules alternatives que satisfacin Brussel·les, una via que sens dubte sembla quimèrica. Merkel ha dit que considerarà aquestes opcions, però la UE ja ha deixat clar que malgrat la discòrdia no hi ha alternatives a la clàusula.

Brussel·les defensa l’acord al qual van arribar amb l’anterior ‘premier’ Theresa May i que inclou aquesta clàusula; Londres vol un nou pacte que la descarti tot i que de moment no ha detallat quina seria aquesta hipotètica alternativa.

Aquest punt, conegut tècnicament com a ‘backstop’,pretén evitar una frontera dura entre el regne i la República d’Irlanda i s’ha convertit en la primera batalla d’una guerra negociadora en la qual cap de les parts vol cedir. Ferri opositor de l’acord al qual va arribar la seva antiga cap, Johnson lidera ara la negativa als Vint-i-set. Dilluns ja va enviar una carta als líders europeus en què assegurava que aquesta resolució és “antidemocràtica” i que ja ha sigut rebutjada en fins a tres ocasions a la Cambra dels Comuns.

Negativa alemanya

Des del número 10 de Downing Street veien la primera trobada entre els dos líders com una oportunitat per plantar cara i fixar una posició de força. Johnson ha insistit que el pròxim 31 d’octubre el Regne Unit abandonarà la UE hi hagi o no un acord final amb Brussel·les. Berlín vol acord, però, segons Merkel, “està preparat” per a un ‘brexit’ dur.

Poques hores abans de la trobada, l’entorn de la cancellera i de la Comissió Europea advertia que no es donarien concessions a Londres. “Continuem tenint una posició única i unida sobre el ‘brexit’”, ha remarcat la portaveu comunitària, Natasha Bertaud. I així ha sigut. Malgrat la negativa dels Vint-i-set a una renegociació, el temps apressa i si s’arriba al novembre sense un acord això significarà la no-aplicació del ‘backstop’.

Després d’haver visitat Berlín, el primer ministre conservador viatjarà aquest dijous a París per reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron, una trobada que tampoc es preveu fructífera.

A l’espera del G7

Notícies relacionades

La visita a Berlín, que també ha suposat el primer viatge a l’estranger de Johnson des que va rellevar Theresa May com a ‘premier’ britànic, arriba tres dies abans que els mandataris es retrobin en la cimera del G7 que se celebrarà del 24 al 26 d’agost a Biarritz, França.

Després d’haver tornat de les seves vacances, Merkel es va reunir dilluns amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán. Malgrat que mantenen una tensa relació, els dos mandataris es van mostrar d’acord en la idea de reforçar la vigilància a les fronteres exteriors de la UE per evitar l’arribada d’immigrants i de millorar la situació dels països d’origen. No obstant, Berlín i Budapest encara són molt lluny de consensuar un acord migratori.