RONDA DE CONVERSES

Els partits italians tenen fins dimarts per negociar

Si no hi ha acord, Mattarella dissoldrà les Cambres i convocarà eleccions

El Moviment 5 Estrellas trasllada al Partit Demòcrata una llista de 10 punts irrenunciables

zentauroepp49436443 genoa  italy   14 08 2019   italian president sergio mattare190814200816

zentauroepp49436443 genoa italy 14 08 2019 italian president sergio mattare190814200816 / LUCA ZENNARO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El president italià, Sergio Mattarella, ha donat temps fins dimarts perquè els partits polítics trobin una majoria parlamentària per a la formació d’un nou Govern. Altrament, dissoldrà les Cambres i convocarà eleccions, “necessàries”, va dir, “tot i que el normal seria votar cada cinc anys”.

Mentre Mattarella feia aquest dijous el balanç final de les consultes que ha realitzat en dos dies amb tots els partits i presidents de les Cambres, els caps dels grups parlamentaris del Moviment 5 Estrelles (M5S) i del progressista Partit Demòcrata (PD) seguien en les seves negociacions per verificar si existeix un marge d’acord.

Salvini, acorralat

La tercera jornada després de la dimissió del primer ministre, Giuseppe Conte, va estar plena de sorpreses inesperades sobre com resoldre el pròxim futur. Matteo Salvini, acorralat de moment a la cantonada per obra i art de si mateix al presentar un moció de censura contra el seu propi Executiu, ha ofert encara una possibilitat de recosir els desperfectes causats. “Si de ser el partit dels nos es transforma en el partit dels sís, podem seguir endavant”, va dir al sortir de les consultes presidencials, dirigint-se directament “al poble” i fent cas omís del protocol institucional.

El secretari del PD, Nicola Zingaretti, va concretar millor les cinc condicions que dimecres havia posat sobre la taula de l’M5S per entaular una negociació fiable, presentant tres punts més. Un d’aquests és la supressió dels decrets sobre seguretat elaborats per Salvini, que afecten principalment les migracions. La sortida de Zingaretti va causar sorpresa i rebuig en una part del seu partit perquè podia enterbolir la negociació amb l’M5S, però l’interessat va dir que es tractava només d’una concreció dels punts anteriors.

Objecció a anar a eleccions

Luigi di Maio, líder dels antisistema (M5S), va respondre, al seu torn, amb una llista de 10 punts irrenunciables per a qualsevol negociació. Malgrat tractar-se d’una llarga llista, Di Maio va fer gala de gran equilibri, sense tancar del tot la porta a la Lliga però donant més pista al negociat amb els progressistes. El que, al final, va semblar clar és que els antisistema no tenen cap desig d’unes eleccions anticipades.

Di Maio va posar com a primer punt de la llista l’aprovació de la retallada de 345 diputats i senadors (mesura que ja ha passat tres de les quatre votacions de les Cambres). És una cosa “irrenunciable” per al seu Moviment, una espècie de trofeu promès durant la campanya electoral del 2018 després de la qual es van convertir en el primer partit del Parlament. Es tracta d’una retallada que els progressistes també volen però que, segons ells, hauria d’inserir-se en una reforma més àmplia, com la de la llei electoral i, en conseqüència, d’un nou disseny dels col·legis electorals. “Pecata minuta”, en tot cas, sobre els quals no els resultarà difícil trobar una solució.

Els pressupostos 

Notícies relacionades

De part seva, el PD ha definit com a irrenunciable, per abans de pactar un eventual govern, que l’M5S i el PD tracin ja els grans trets dels pròxims Pressupostos. Potser perquè els progressistes no es fien del tot, vistes les piruetes que l’any passat els antisistema van realitzar amb Salvini.

Tots compten amb quatre dies per evitar unes eleccions anticipades, que serien convocades a primers de novembre, festes de Tots Sants i també dels difunts.