Tensions polítiques

La congressista nord-americana Ilhan Omar posa en dubte la democràcia d'Israel

La republicana, a qui van vetar l'entrada a Israel, també va suggerir condicionar l'ajut econòmic que rep aquest país per ser aliat del Govern nord-americà

St  Paul  United States   19 08 2019 - Democratic Representative from Minnesota Ilhan Omar  R  speaks during a news conference as Democratic Representative from Michigan Rashida Tlaib  L  looks on at the Minnesota state capitol in St  Paul  Minnesota  USA  19 August 2019   Estados Unidos  EFE EPA CRAIG LASSIG

St Paul United States 19 08 2019 - Democratic Representative from Minnesota Ilhan Omar R speaks during a news conference as Democratic Representative from Michigan Rashida Tlaib L looks on at the Minnesota state capitol in St Paul Minnesota USA 19 August 2019 Estados Unidos EFE EPA CRAIG LASSIG / CRAIG LASSIG (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La congressista nord-americana Ilhan Omar, una de les legisladores a qui Israel va vetar l’entrada al país, va suggerir al Congrés condicionar l’ajut econòmic al Govern de Binyamín Netanyahu fins que garanteixi els drets dels palestins.

“Entreguem a Israel més de 3.000 milions de dòlars en ajuts a l’any. Això es basa que és un aliat important i l’única democràcia en la regió”, va dir Omar en roda de premsa, a qui van vetar l’entrada al país junt amb la seva col·lega Rashida Tlaib.

Les contradiccions d’Israel

“Negar una visita –va afegir– a congressistes degudament elegides no és conseqüent amb ser un aliat, i negar a milions de persones la llibertat de moviment o d’expressió o d’autodeterminació no és conseqüent amb ser una democràcia”.

La congressista demòcrata va proposar exigir “al Govern de Netanyahu que aturi l’expansió dels assentaments en territori palestí i que garanteixi els drets plens dels palestins si se li dona ajuda”. Omar es va referir així al paquet de 38.000 milions de dòlars a 10 anys en ajuda militar per a Israel aprovat pel Congrés l’any passat i que s’estén fins al 2028.

El conflicte personal

Israel va vetar una visita oficial d’Omar i Tlaib, aquesta última de pares palestins, després que el president nord-americà, Donald Trump, va instar l’Executiu de Netanyahu a fer-ho en un gest sense precedents d’un mandatari.

Israel mostraria una gran debilitat si permetés la visita de les representants Omar i Tlaib. Odien Israel i tot el poble jueu, i no hi ha res que pugui dir-se o fer-se perquè canviïn d’opinió”, va dir el mandatari dijous.

Tant Tlaib com Omar han defensat el boicot a Israel, una idea molt discutida als EUA, que els ha causat tota mena d’atacs. Israel va atendre la petició de Trump i les va vetar, però en el cas de Tlaib va rectificar i li va aprovar el viatge per motius humanitaris perquè visités la seva àvia, que viu a Cisjordània, cosa que la legisladora va rebutjar.

Els seus records a Israel

En la mateixa roda de premsa en què Omar va proposar condicionar l’ajuda a Israel, Tlaib va explicar la seva experiència com a nord-americana visitant els territoris ocupats.  “Quan visitava Palestina de petita, per veure els avis i la família, vaig veure com la mare havia de passar per punts de control deshumanitzants, fins i tot sent ella ciutadana i orgullosa nord-americana”, va dir.

Notícies relacionades

“Recordo –va prosseguir– tremolar de por quan apareixien punts de control a la petita localitat de Beit Ur al Fauqa –on viu la seva àvia– i hi havia tancs i armes per tot arreu”. I va afegir: “Recordo visitar Jerusalem Est amb el meu antic marit i com el van treure de l’autobús malgrat ser un ciutadà nord-americà només perquè les forces de seguretat l’acovardissin”.

Tlaib i Omar formen al costat d’Alexandria Ocasio-Cortez i Ayanna Pressley un grup de legisladores esquerranes que es coneix com “La brigada” (The squad), que han mantingut enfrontaments tant amb Trump com amb l’aparell demòcrata liderat per Nancy Pelosi.