propalestines

Israel prohibeix l'entrada a dues congressistes musulmanes dels EUA

La decisió del Govern de Tel Aviv es produeix després que el president nord-americà, Donald Trump, ho suggerís en un tuit

zentauroepp49448180 file   in this feb  5  2019 file photo  rep  ilhan omar  d m190815165521

zentauroepp49448180 file in this feb 5 2019 file photo rep ilhan omar d m190815165521 / J Scott Applewhite

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Les relacions entre Israel i el Partit Demòcrata dels Estats Units podrien veure’s ressentides per la decisió del Govern israelià de prohibir l’entrada al país a les congressistes demòcrates Ilhan Omar i Rashida Tlaib pel seu recolzament al moviment de Boicot, Desinversions i Sancions contra Israel (BDS).

La viceministra d’Exteriors israelià, Tzipi Hotovely, ha confirmat aquest dijous que el Govern ha decidit denegar l’entrada a Israel a les dues polítiques en una visita oficial que havia d’iniciar-se dissabte. "No permetrem que els qui neguen el nostre dret a existir en aquest món entrin a Israel", ha assenyalat Hotovely a l’emissora israeliana Kan.

L’anunci s’ha produït després que el president dels EUA, Donald Trump, instés Israel, via Twitter, a no permetre que Omar, de 37 anys, i Tlaib, de 43, entressin al país, perquè són "una desgràcia". "Israel mostraria una gran debilitat si permetés la visita de la representant Omar i la representant Tlaib. Odien Israel i tot el poble jueu, i no hi ha res que es pugui dir o fer per canviar les seves opinions", ha tuitejat Trump.

Al febrer, Omar va haver de disculpar-se després que els líders demòcrates condemnessin unes declaracions que va fer respecte al ‘lobby’ proisraelià als EUA en les quals recorria a estereotips antisemites.

It would show great weakness if Israel allowed Rep. Omar and Rep.Tlaib to visit. They hate Israel & all Jewish people, & there is nothing that can be said or done to change their minds. Minnesota and Michigan will have a hard time putting them back in office. They are a disgrace!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15 d’agost del 2019

Segons una font israeliana citada per l’agència Efe, Netanyahu es va reunir ahir amb els ministres d’Exteriors, Seguretat Interna i Interior per prendre una decisió "d’acord a la llei israeliana" del 2017 per la qual es pot impedir l’entrada a qui recolzi la campanya de BDS.

Poc després que Omar i Tlaib anunciessin, al juliol, la seva intenció de visitar Israel i els territoris palestins, l’ambaixador israelià a Washington, Ron Dermer, va assegurar que no es negaria l’ingrés a Israel a cap membre del Congrés.

Visita privada

Omar, nascuda a Somàlia i representant per Minnesota, i Tlaib, congressista per Michigan i d’origen palestí, han qüestionat Israel i han instat empreses, artistes i universitats a boicotejar-lo.

Un alt càrrec israelià ha dit que Netanyahu podria permetre que Tlaib entri a Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel, per veure els seus familiars en una visita privada.

Notícies relacionades

Diversos diplomàtics israelians han advertit avui que si Netanyahu decidia prohibir l’entrada al país d’Omar i Tlaib, les primeres congressistes musulmanes, la relació d’Israel amb el Partit Demòcrata resultaria seriosament perjudicada, segons el diari 'Haaretz'.

L’aspirant presidencial i senadora demòcrata Elizabeth Warren ha criticat la decisió del Govern israelià en el seu compte de Twitter: "Israel no avança en la seva causa com una democràcia tolerant o un aliat infrangible dels EUA al prohibir que membres electes del Congrés el visitin a causa de les seves opinions polítiques. Això seria vergonyós, sense precedents”.