RECTIFICACIÓ

La congressista musulmana dels EUA no anirà finalment a Israel

Rashida Tlaib canvia de posició després d'acusar l'Estat jueu d'imposar-li «condicions opressives» per viatjar a Cisjordània

zentauroepp49457860 july 17  2019   washington  dc  united states  united states190816114759

zentauroepp49457860 july 17 2019 washington dc united states united states190816114759 / Stefani Reynolds

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Després de moltes anades i vingudes d’un conflicte diplomàtic que ha aixecat polseguera al Partit Demòcrata, Rashida Tlaib no viatjarà finalment a Israel. La congressista nord-americanad’origen palestí s’ha referit a les “condicions opressives” que li havia imposat el Govern de Benjamin Netanyahu per entrar al país com a motiu per cancel·lar la seva visita a la Cisjordània ocupada, on pretenia visitar la seva àvia de 90 anys. “Silenciar-me i tractar-me com una criminal no és el que ella vol per a mi”, ha dit Tlaib en un comunicat. Aquest dijous Israel va prohibir l’entrada de les dues úniques diputades musulmanes dels EUA pel seu recolzament al moviment de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l’Estat jueu, una mesura que va revocar més tard en el cas de Tlaib invocant “raons humanitàries”. 

S’han fet moltes interpretacions sobre el que ha passat en els últims dies, però no hi ha dubte que ha servit per amplificar la causa del BDS a l’Amèrica del Nord o les restriccions que Israel imposa a la llibertat d’expressió dels seus detractors. Per no parlar del nou cop de Netanyahu a la relació del seu país amb el Partit Demòcrata, on comença a trencar-se el tabú de la crítica a l’ocupació o a les violacions dels drets dels palestins. Els líders demòcrates al Congrés han qualificat d’“escandalós” i “profundament decebedor” el veto sense precedents a Tlaib i Ilhan Omar, representants del poble nord-americà, que cada any aporta més de 3.000 milions de dòlars al seu aliat en ajuts militars. Fins i totl’AIPAC, el gran lobi proisraelià a Washington, va demanar que es permetés entrar a Tlaib. 

Notícies relacionades

Inicialment la congressista va enviar una carta al ministre de l’Interior israelià implorant que el deixés visitar la seva àvia en un poble als afores de Ramal·lah. “Podria ser la meva última oportunitat per veure-la”, va escriure en una missiva en la qual també es va comprometre a “respectar qualsevol restricció i no promoure el boicot durant la meva visita Israel”. El 2017, l’Estat jueu va aprovar una llei que permet a les seves autoritats prohibir l’entrada als activistes que promoguin activament el BDS. 

La petició de la congressista va ser finalment atesa per “raons humanitàries”.  Poc després, Tlaib la va desestimar al·legant que hauria sigut una “humiliació” que utilitzessin l’amor cap a la seva àvia per doblegar-la “amb les seves polítiques opressives i racistes”. El Govern de Netanyahu hi ha contestat acusant la representant de Detroit de no buscar cap altra cosa que la “provocació”. “Aparentment el seu odi per Israel sobrepassa l’amor per la seva àvia”. El veto israelià comptava amb el suport de Donald Trump, que va acusar les dues congressistes d’“odiar Israel i tots els jueus” i va dir que deixar-les entrar seria un “signe de debilitat”.