el futur d'europa

Un 'brexit' dur provocarà carestia i bloquejos de fronteres, segons un informe del Govern britànic

El ministre Michael Gove afirma que el document aparegut al diari 'The Times' és «antic» i que només contempla «el pitjor de tots els escenaris possibles»

zentauroepp49431417 nvr001  leeds  reino unido   13 08 2019   el primer ministro190818193021

zentauroepp49431417 nvr001 leeds reino unido 13 08 2019 el primer ministro190818193021 / NIGEL RODDIS POOL

1
Es llegeix en minuts
A. Niubó

Un document secret del Govern britànic filtrat a la premsa posa de manifest les desastroses conseqüències que tindria per al Regne Unit una sortida sense acord. L’informe afirma que un ‘brexit’ dur podria provocar una carestia d’aliments, de medecines bàsiques i de combustible, i una pujada generalitzada dels preus, la qual cosa desembocaria en tensions socials entre comunitats.

Publicat al diari conservador ‘The Times’, el document alerta, a més, de bloquejos a la frontera amb França al canal de la Mànega, punt d’entrada i de sortida dels camions. Aquest bloqueig podria durar fins a tres mesos i es tardaria a recuperar el trànsit actual.

El text especifica que l’eliminació de les tarifes al combustible que es duria a terme en el cas d’un ‘brexit’ dur desencadenaria el tancament de dues refineries i la pèrdua de 2.000 llocs de treball. A més, hi hauria fortes alteracions en els aeroports i en l’eurotúnel que connecta Anglaterra amb el continent.

Un altre aspecte preocupant és la frontera entre la República d’Irlanda i la regió britànica d’Irlanda del Nord. La salvaguarda per evitar el restabliment d’una frontera va ser el principal motiu pel qual els euroescèptics van tombar l’acord de Theresa May amb la Unió Europea (UE). L’informe diu que obligaria a col·locar els controls retirats després dels acords de pau de 1998.

Partida extra

Es tracta de l’informe més concret fins a la data sobre un ‘brexit’ abrupte. No obstant, ahir, Michael Gove, el ministre encarregat de coordinar el pla de contingència, va intentar treure importància a l’assumpte. Va dir que es tractava d’un “document antic” i que únicament contemplava “el pitjor de tots els escenaris possibles”.

Notícies relacionades

Gove va assegurar que va ser elaborat abans de dur a terme els preparatius abans de l’arribada al poder de Boris Johnson el 24 de juliol. Des d’aleshores han destinat una partida extra de 2.300 milions d’euros en preparar-se per a una ruptura. En total, ja s’han gastat 6.800 milions d’euros en aquest sentit des del 2016.

Per demostrar que estan preparats per a la sortida, ahir el Govern va revocar la llei de 1972, que donava poders a la legislació europea sobre la britànica. Entrarà en vigor a partir de l’1 de novembre.