EN UN ESTADI DE SHENZHEN

Les forces paramilitars xineses inicien maniobres a prop de Hong Kong

S'interpreta com un avís de Pequín als moviments que des de fa més de dos mesos convoquen protestes multitudinàries a l'antiga colònia britànica

Military vehicles are parked on the grounds of the Shenzhen Bay Sports Center in Shenzhen, China August 15, 2019.  REUTERS/Thomas Peter

Military vehicles are parked on the grounds of the Shenzhen Bay Sports Center in Shenzhen, China August 15, 2019. REUTERS/Thomas Peter / THOMAS PETER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Centenars de membres de la Policia Armada xinesa han iniciat maniobres en un estadi de Shenzhena prop de Hong Kong, en una sèrie de moviments que han generat recel per la possibilitat que Pequín estigués llançant un avís als moviments que des de fa més de dos mesos convoquen protestes multitudinàries a l’antiga colònia britànica.

Les entrades a l’estadi estaven tancades aquest dijous, tot i que s’apreciava activitat a l’interior i les àreesd’aparcaments eren plenes amb més d’un centenar de vehicles de les forces paramilitars, entre els quals, blindats per al transport de tropes i camions amb canons d’aigua.

Avís a busca-raons

Els mitjans estatals xinesos han fet també diverses al·lusions a aquests exercicis. El 'Global Times' va publicar aquesta setmana un vídeo que mostrava columnes de camions i altres vehicles dirigint-se cap a Shenzhen per a "uns exercicis aparentment a gran escala", mentre que el seu director, Hu Xijin, hi va al·ludir com "una clara advertència als busca-raons de Hong Kong".

Notícies relacionades

El Departament d’Estat dels Estats Units ha expressat la seva preocupació per aquest desplegament i ha instat les autoritats a respectar la llibertat d’expressió. No obstant, fonts diplomàtiques veuen improbable que Pequín faci el pas d’implicar-se directament en la repressió, pels efectes que això tindria per a la credibilitat de la doctrina "un país, dos sistemes".

Hong Kong viu des de fa més de dos mesos les protestes més grans contra el Govern des que el Regne Unit va cedir a la Xina la sobirania del territori el 1997. El detonador de les esmentades mobilitzacions va ser la tramitació d’una llei que hauria permès l’extradició de sospitosos.

Temes:

Xina Hong Kong