el futur d'europa

El president del Parlament britànic desafia Johnson

John Bercow segura que impedirà que el 'premier' se salti la Cambra per implementar un 'brexit' dur

El cap de l'Executiu acusa els parlamentaris contraris a la sortida de col·laboracionistes amb la Unió Europea

zentauroepp49436189 file photo  speaker of the house john bercow announces the r190814211640

zentauroepp49436189 file photo speaker of the house john bercow announces the r190814211640 / Reuters TV

1
Es llegeix en minuts
A. Niubó

El Parlament britànic i el primer ministre, Boris Johnson, han començat el seu particular duel de poder per aconseguir tirar endavant o aturar el 'brexit' dur que pretén Johnson. En unes declaracions fetes a Escòcia, el president de la Cambra dels Comuns, el conservador John Bercow, va assegurar que lluitarà “amb cada os del meu cos” per evitar que Johnson dugui a terme el seu pla de saltar-se el Parlament per treure el país fora de la Unió Europea (UE).

Els laboristes ja han anunciat que plantejaran una moció de censura contra Johnson a partir del 3 de setembre, quan es reobri el Parlament després del seu període vacacional. Aquesta moció serà recolzada per la resta de forces polítiques, inclosos una vintena de rebels europeistes 'tories’. Tots aquests grups ja estan en plenes negociacions. Podrien haver acordat formar un govern alternatiu liderat per un diputat que no fos Jeremy Corbyn, punt de desunió entre els dos partits. Es parla de la 'tory' Margaret Beckett o del laborista Keir Starmer.

Eleccions ràpides

Notícies relacionades

Dominic Cummings, principal assessor de Johnson i cervell de la triomfal campanya del 'brexit' del 2016, ha avisat que no pensen convocar eleccions ràpides després de la derrota en la moció, com els correspondria. La seva estratègia passaria per ajornar els comicis fins després del 31 d’octubre. D’aquesta manera, el país sortiria a la data decisiva del 'brexit' sense Parlament, ja que estaria tancat per campanya electoral. I podrien dur a terme la sortida sense acord de la UE sense l’oposició. Johnson no pot implementar el 'brexit' sense l’autorització del Parlament.

“El Parlament serà escoltat i ningú evitarà que això passi”, va afirmar Bercow, que ja va prohibir la tercera votació de l’acord de May al març, cosa que va provocar la ira dels seus col·legues de partit. Johnson no va trigar a respondre-li. “Existeix una terrible col·laboració entre la gent que pensa que pot bloquejar el ‘brexit’ al Parlament i els amics europeus”, va assenyalar. Va afegir que creia que la UE es mostra ferma en la seva posició de no negociar un nou acord perquè sap que els diputats britànics acabaran vetant qualsevol pacte. I els va acusar de voler revertir el 'brexit' i no respectar el resultat del referèndum