EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ

Ábalos afirma que el capità de l''Open Arms' no té potestat jurídica per demanar l'asil dels migrants

El ministre del Foment recorda que Open Arms no ha demanat el desembarcament en un port espanyol i que "la pressió és per a Itàlia"

openarms2

openarms2

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha afirmat que el capità del vaixell humanitari 'Open Arms' "no té capacitat jurídica" per demanar asil per als 31 menors rescatats al Mediterrani, com va fer aquest dimarts davant de l’Ambaixada Espanyola a Malta. "El capità del barco no té aquesta capacitat ni aquesta potestat, li correspon poder exercir aquesta funció. Entenc que per continuar mantenint la qüestió viva pot ser un argument, però no té aquesta capacitat jurídica", ha agregat Ábalos en una entrevista amb Telecinco.

El ministre ha aclarit que l’'Open Arms' no ha demanat dirigir-se a un port espanyol i ha opinat que les últimes accions del barco "són per pressionar el Govern d’Itàlia perquè compleixi aquesta tasca humanitària". "A nosaltres no ens ha demanat cap port per desembarcar, no ens havia compromès al Govern espanyol fins ara", ha insistit Ábalos, que ha recordat que el vaixell "té bandera espanyola" i que ha practicat rescats tot i que "no tenia despatx per a això".

Reputació compromesa

Notícies relacionades

El dirigent socialista ha assenyalat que no li sembla bé "que es comprometi la reputació d’Espanya" en matèria de salvament, quan és "un país que està compromès" amb els valors de la solidaritat, com posen de manifest els 806 rescats de persones que s’han realitzat aquest mes d’agost i els més de 50.000 l’any passat. "Ens irrita profundament i ens desagrada veure la situació tan inhumana que estan vivint aquests refugiats o migrants salvats al mar, però cal dimensionar el problema perquè aquesta acció puntual no és el problema, sinó els corrents migratoris importants", ha asseverat.

Ábalos ha recordat que "el dret del mar, el dret internacional exigeix que un salvament es practiqui al primer port pròxim i segur, i sens dubte li correspon a Itàlia i si hagués sigut a Espanya, ho faríem".