AGRESSOR DETINGUT

Noruega investiga com a atemptat el tiroteig en una mesquita

L'autor dels trets té idees d'extrema dreta i contra els immigrants, segons ha explicat la policia

aptopix norway mosque shooting 45993-fe394

aptopix norway mosque shooting 45993-fe394 / Terje Pedersen (AP)

1
Es llegeix en minuts
Efe

La policia de Noruega ha informat aquest diumenge que ha passat a considerar el tiroteig que ha tingut lloc en una mesquita de Bærum (afores d’Oslo), en què va resultar ferit lleu l’autor dels trets, com un episodi de terrorisme. “Som davant d’un intent d’acte terrorista. La investigació ha mostrat que [l’autor de l’esdeveniment] té idees d’extrema dreta. Ha expressat el seu recolzament a Quisling [líder del règim col·laboracionista nazi a Noruega en la segona guerra mundial] i opinions contra els immigrants”, ha explicat en una roda de premsa l’inspector Rune Skjold.

Skjold ha aclarit que els càrrecs contra l’arrestat són per intent d’homicidi i homicidi, aquest últim per la mort de la seva companya de pis, el cadàver de la qual va ser trobat pels agents hores després del tiroteig al centre islàmic Al Noor, on va ser reduït per diversos homes que després van avisar les autoritats. La policia manté contacte continu amb els serveis d’intel·ligència i podria afegir el càrrec de terrorisme, ha assenyalat l’inspector.

Durant el tiroteig hi va haver diversos trets i es van trobar dues armes a la mesquita, segons ha confirmat la policia, que descarta que hi hagi més persones involucrades i va reiterar que coneixia el detingut anteriorment, sense especificar de quin context.

El director del centre islàmic, Irfan Mushtaq, ha detallat que l’agressor portava casc i uniforme, i en el moment de l’atac hi havia mitja dotzena de persones a la mesquita, que fa dos mesos va instal·lar una porta de seguretat després dels atemptats de Nova Zelanda.

Crida a la guerra de races

L’individu, un ciutadà noruec d’uns 20 anys i veí de Bærum, s’ha negat a declarar, tot i que serà sotmès a un nou interrogatori al llarg del dia i s’espera que aquest dilluns sigui portat davant d’un jutge per demanar-ne l’ingrés en presó preventiva.

Segons ha revelat el diari ‘Dagbladet’, el detingut va publicar hores abans del tiroteig missatges a les xarxes socials en què convidava a la guerra de races i elogiava l’autor delsatacs contra dues mesquites a Christchurch (Nova Zelanda), en què van morir mig centenar de persones.

Notícies relacionades

El Consell Islàmic Noruec, principal organització musulmana al país, ha relacionat el tiroteig amb “la islamofòbia que s’ha estès a Noruega sense que les autoritats se l’hagin pres seriosament”.

El Govern noruec ha augmentat la seguretat, sobretot a Oslo, on s’ha decidit que tots els policies vagin armats.