DETINGUT L'AGRESSOR

Un ferit en l'atac d'un paramilitar a una mesquita d'Oslo

undefined49397349 10 08 2019 centro isl  mico al nur de oslo  politica europa 190810175655

undefined49397349 10 08 2019 centro isl mico al nur de oslo politica europa 190810175655 / GOOGLE MAPS

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un ciutadà noruec ha sigut arrestat aquest dissabte per la policia després de protagonitzar un tiroteig en una mesquita a Bærum, als afores d’Oslo, en què l’agressor va ser l’única persona que va resultar ferida.

El detingut té uns vint anys, nòrdic i viu a la zona, va informar en roda de premsa el comissari Rune Skjold, que va assenyalar que l’arrestat serà interrogat després de rebre atenció mèdica.

Skjold no va voler especular sobre els motius de l’agressor, però va revelar que era conegut de la policia, tot i que no va especificar en quin context, i va afegir que s’està investigant la seva activitat a internet abans de l’incident.

La policia noruega va rebre un avís a les 16.07 hores, que s’havia produït un tiroteig a l’interior del centre islàmic al-Noor de Bærum.

"Quan vam arribar al lloc ens vam trobar amb una persona que havia sigut reduïda pels que eren allà", va dir Skjold.

Vestit de paramilitar

La policia, que descarta que hi hagi més persones involucrades, va acordonar temporalment la zona, a la qual es van desplaçar diversos equips d’emergència quan es va informar del tiroteig.

El director del centre islàmic, Irfan Mushtaq, va assenyalar en declaracions a mitjans noruecs que l’autor dels trets portava casc, uniforme paramilitar i dues pistoles i que en el moment de l’atac hi havia mitja dotzena de persones a la mesquita.

Mushaq va revelar també que fa dos mesos s’havien fet reformes al centre per col·locar una porta de vidre de seguretat arran dels atacs contra dues mesquites a Christchurch (Nova Zelanda), en què van morir mig centenar de persones.

"Vull expressar la meva solidaritat amb els que estaven a la mesquita avui i amb altres afectats. A Noruega ha de ser segur anar a la mesquita, l’església o a qualsevol altre temple", va dir en un comunicat la primera ministra noruega, Erna Solberg, que va afegir que era massa aviat per especular sobre els motius de l’autor dels trets.

El fantasma de Breivik

El portaveu del centre islàmic, Ikhlaq Ahmad, va assenyalar per la seva banda en un comunicat: "Estem molt preocupats pel que ha passat. Sabem ben poc sobre l’autor i les seves raons, però ens provoca associacions amb el 22 de juliol (del 2011) i amb el que va passar a Nova Zelanda aquest any".

L’ultradretà noruec Anders Behring Breivik va protagonitzar el 22 de juliol del 2011 un doble atemptat terrorista: primer va fer esclatar una furgoneta bomba que va matar vuit persones al complex governamental d’Oslo.

Notícies relacionades

Breivik es va traslladar després a Utøya, a l’oest de la capital, on va perpetrar una matança al campament de les Joventuts Laboristes, en què van morir 69 persones.

Ahmad va recordar que demà se celebra la festivitat d’Eid a l’Adha o Festa del Sacrifici, en què el centre de Bærum esperava rebre un miler de fidels, i va demanar a les autoritats noruegues mesures de seguretat per protegir les mesquites.