ACUSAT DE PEDERÀSTIA

El multimilionari Jeffrey Epstein se suïcida a la presó

El financer amic de Trump i Clinton estava acusat de delictes de tràfic sexual de menors penats amb fins a 45 anys de presó

L'FBI i el departament de Justícia obren una investigació per aclarir els «seriosos interrogants» sobre la mort

REFILE - QUALITY REPEAT U S  financier Jeffrey Epstein appears in a photograph taken for the New York State Division of Criminal Justice Services  sex offender registry March 28  2017 and obtained by Reuters July 10  2019   New York State Division of Criminal Justice Services Handout via REUTERS  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY  THIS IMAGE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY  AN UNPROCESSED VERSION HAS BEEN PROVIDED SEPARATELY

REFILE - QUALITY REPEAT U S financier Jeffrey Epstein appears in a photograph taken for the New York State Division of Criminal Justice Services sex offender registry March 28 2017 and obtained by Reuters July 10 2019 New York State Division of Criminal Justice Services Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY THIS IMAGE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY AN UNPROCESSED VERSION HAS BEEN PROVIDED SEPARATELY / Handout (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El financer nord-americà, Jeffrey Epstein, ha mort aquest dissabte en una presó de Nova York, on esperava per ser jutjat després d’haver sigut imputat per tràfic sexual i abusos a desenes de noies menors. La policia ha confirmat que es va suïcidar penjant-se a la seva cel·la del Centre Correccional Metropolità de Manhattan. Aparentment, no era la primera vegada que ho intentava perquè el mes passat, després que se li denegués la llibertat sota fiança, va sertrobat inconscient al terra de la seva cel·laamb marques al coll. Segons l’agència Reuters, en el moment de la seva mort no estava inscrit en un programa de vigilància antisuïcidi.

L’FBI  i el departament de Justícia han obert dues investigacions per aclarir les circumstàncies de la mort d’Epstein. El fiscal general, William Barr, ha dit que està “horroritzat” que això hagi passat sota custòdia del Govern federal. “La mort d’Epstein suscita seriosos interrogants que han de ser contestats”, ha afirmat Barr. Interrogants sobre com és possible que un pres se suïcidi en una presó d’alta seguretat o per què Epstein no era sota un programa de vigilància després de l’aparent intent de suïcidi del mes passat.

A les xarxes ja s’han disparat les suspicàcies i les teories conspiradores, a què sembla haver-se sumatDonald Trump, que ha retuitejat un tuit en què es qüestiona que Epstein s’hagi suïcidat. Aquest tuit afirma que “Epstein tenia informació sobre Bill Clinton i ara és mort” i convida a retuitejar “si no et sorprèn”.

En el moment de la seva mort, el multimilionari de 66 anys esperava una nova cita amb els tribunals, després d’haver sigut arrestat a començaments de juliol quan tornava de París en un dels seus avions privats. La fiscalia de l’estat de Nova York el va acusar d’organitzar juntament amb alguns dels seus empleats unaxarxa de tràfic de menors, les més joves de 14 anys. D’acord amb els documents judicials, Epstein les portava al seu apartament de set plantes a Manhattan o a la sevamansió de Palm Beach (Florida)perquè li fessinmassatges nu, unes pràctiques que després derivaven en sexe oral i altres abusos sexuals. A canvi, els pagava centenars de dòlars en efectiu. El financer, que es va declarar innocent dels càrrecs imputats, s’enfrontava a unapena màxima de 45 anys a la presó

Connexions polítiques

La reobertura del cas va copar els titulars de premsa a començaments de juliol per les connexions polítiques del multimilionari i la forma molt qüestionable amb què es va tancar la seva primera trobada amb la justícia fa poc més d’una dècada. Llavors, Epstein va arribar a un acord extrajudicial amb la fiscalia de Florida per complir tan sols 13 mesos de presó després de declarar-se culpable de sol·licitar serveis de prostitució. Els va complir en condicions extraordinàriament avantatjoses, ja que les autoritats li van permetre sortir diàriament de la presó per continuar treballant a les seves oficines.

Notícies relacionades

El fiscal que va acceptar els termes de l’acord, Alexander Acosta, va ser nomenat el 2017 ministre de Treball pel president Trump. Va haver de dimitir el mes passat, després que la reobertura del cas contra Epstein i la publicació de nous documents judicials que detallaven les barbàries criminals del financer provoqués un escàndol. 

“No està reformat, no ha escarmentat, no n’està penedit. És un perill continuat per a la comunitat”, van afirmar al juliol els advocats de l’Estat per denegar-li la llibertat sota fiança. “El comportament denunciat colpeja la consciència i, tot i que la conducta de l’acusació data de fa molts anys, és fins i tot profundament important per a les presumptes víctimes. Mereixen el seu dia davant de la justícia”, va afegir llavors la fiscalia.