#METOO

Jeffrey Epstein, conegut inversor dels EUA, imputat per explotació sexual de noies menors

L'amic de Clinton i Trump s'enfronta a càrrecs federals en un cas amb dotzenes de víctimes de fins a 14 anys

zentauroepp48969610 file   in this july 30  2008 file photo  jeffrey epstein  ce190707201956

zentauroepp48969610 file in this july 30 2008 file photo jeffrey epstein ce190707201956 / Uma Sanghvi

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les desenes de dones que quan eren noies menors d’edat van ser víctimes sexuals de Jeffrey Epstein, un conegut i molt ben relacionat inversor dels Estats Units, tindran una segona oportunitat que es faci justícia. Més d’una dècada després que la fiscalia de Florida aconseguís un polèmic acord que va permetre a l’amic de Bill Clinton i Donald Trump eludir càrrecs federals, aquests han arribat aquest dilluns a Nova York. Epstein, que ara té 66 anys, ha sigut imputat per tràfic sexual conspiració per crear “una vasta xarxa de víctimes menors d’edat”, dos càrrecs pels quals podria ser condemnat a 45 anys de presó.

Epstein, que en virtut del polèmic acord de Florida el 2008 es va registrar com a delinqüent sexual, s’ha declarat “no culpable” però l’evidència  en contra seu és demolidora. El document de l’acusació se centra en les seves accions a les seves mansions de Nova York i a Palm Beach (Florida) entre el 2002 i 2005. Allà, “entre altres llocs”, va portar desenes de noies menors d’edat perquè li fessin massatges que després escalava fins a contactes sexuals, pagant-los centenars de dòlars en efectiu. Així mateix, “per mantenir i incrementar el seu subministrament de víctimes”, va pagar algunes de les menors perquè reclutessin altres noies de les quals també abusava, creant una espècie d’esquema piramidal.

La fiscalia, que ha identificat víctimes de fins i tot només 14 anys, assegura que Epstein sabia que es tractava de menors. També afirma que moltes eren “particularment vulnerables a l’explotació” per tenir situacions personals o econòmiques o socials problemàtiques. Declara, a més, que el financer “va treballar i va conspirar amb d’altres, incloent empleats i associats, que van facilitar la seva conducta”, tot i que de moment ell és l’únic imputat.

Cop a la consciència

Notícies relacionades

“El comportament denunciat colpeja la consciència i tot i que la conducta de l’acusació data de fa anys és encara profundament important per a moltes de les presumptes víctimes, ara joves dones. Mereixen el seu dia davant de la justícia”, ha declarat Geoffrey Berman, un dels advocats de la fiscalia federal a Nova York, que ha decidit reprendre un cas que va tancar polèmicament fa 11 anys l’acord a Florida, pactat per l’actual secretari de Treball de Trump, Alexander Acosta.

La fiscalia ha sol·licitat també que no es permeti sortir a Epstein sota fiança mentre es desenvolupa el procés judicial, apuntant que representa “risc extraordinari de fuga” donada la seva acomodada situació econòmica i mitjans dels quals disposa, com avions privats o residències a París o les Illes Verges. “No està reformat, no ha escarmentat, no està penedit. És un perill continuat per a la comunitat”, han assegurat els advocats de l’Estat, que han remarcat també l’abundància de proves en contra seu, incloent “un extraordinari volum” de fotografies de noies i joves nues o seminues trobades a la mansió novaiorquesa d’Epstein, on dissabte es va realitzar un registre poc després que fos detingut el financer.