EL DRAMA MIGRATORI

Espanya resisteix el pols i diu que l''Open Arms' ha de fondejar a Itàlia

El Govern afirma que no pot refermar-se la idea que a Europa «només Espanya rescata»

zentauroepp49381596 07 08 2019 open arms  sociedad espa  a europa catalu  a auto190809181723

zentauroepp49381596 07 08 2019 open arms sociedad espa a europa catalu a auto190809181723 / OPEN ARMS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern "vol" i "pretén" quel’Open Arms,  que espera a prop de l’illa italiana de Lampedusa  poder desembarcar els 121 immigrants que va rescatar fa ja una setmana, atraqui alport segur més pròxim perquè considera que a Europa no pot refermar-se la idea que "només Espanya rescata".

"El conveni internacional diu que el vaixell amb tripulació en la situació en la qual es troba l’Open Arms  ha d’acudir al port segur més pròxim, i això és el que pretenem que faci i el que volem que faci", ha conclòs la portaveu del Govern, Isabel Celaá, després de la reunió del Consell de Ministres.

I "descartats els africans", és fàcil "saber quins ports són aquests", que "òbviament, han de rebre aquesta tripulació en estat de risc", ha afegit la dirigent. "Més enllà d’això, no entraré en si [Itàlia] compleix o incompleix [les lleis internacionals]", ha afegit la també ministra d’Educació.

Ajuda urgent

Des del país transalpí, però, el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ha assegurat en el seu compte de Twitter que ha escrit al Govern espanyol "perquè es faci càrrec" dels 121 immigrants a bord del’Open Arms,  "una oenagé espanyola", ha recordat, en un missatge precedit per l’etiqueta #portichiusi (ports tancats).

Celaá ha afirmat no haver rebut cap escrit de l’Executiu italià, però ha insistit que "és obligació de tot capità de vaixell que veu que hi ha un risc en la seva tripulació conduir-lo al port segur més pròxim". Així mateix, ha apel·lat una vegada més a la UE perquè Espanya "compleix, rescata, salva vides permanentment". "No podem permetre que en l’àmbit europeu s’estableixi el concepte que només Espanya pot rescatar, només Espanya salva vides i només Espanya rep", ha afirmat.

De la mateixa forma que alguns ports espanyols han rebut vaixells d’altres països, toca a altres Estats fer el mateix ambl’Open Arms,  ha puntualitzat. La portaveu també ha recordat que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va demanar aquest dijous al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, "ajuda urgent i una distribució justa" dels 89 adults i 32 de menors auxiliats perl’Open Arms,  que obtindrà una resposta "en els pròxims dies".

"Petita bona notícia"

Mentrestant, l’oenagé ha rebut aquest divendres "una petita bona notícia", segons ha publicat a Twitter. "Arriben queviures a l’‘Open Arms’ i comptem amb un company de tripulació excepcional Richard Gere", ha celebrat l’organització fundada per Òscar Camps.

L’actor nord-americà, segons les imatges distribuïdes a la xarxa social, ha acostat paquets de menjar per alsimmigrants rescatats al Mediterrani i la tripulació, així com aigua, fruites i verdures. A més, milers de ciutadans han mostrat el seu recolzament a l’organització i ha demanat al Govern a través de Change.org que ofereixi o intervingui amb la UE perquè la nau pugui atracar en un port segur. Des que s’obrís aquesta petició el 5 d’agost passat, més de 109.000 ciutadans l’han secundat fins ara.

"Poca sensibilitat"

Notícies relacionades

La situació de l’Open Arms  ha aixecat altres reaccions i, des del País Valencià, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat la UE que adopti una posició més ferm en defensa delsdrets humans i del dret del mar, que estan "conculcant" els governs italià i maltès, i ha reiterat que la responsabilitat d’acollir els 121 immigrants és d’Itàlia.

El seu homònim a Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha traslladat la disposició d’aquesta comunitat a acollir aquestes persones i ha mostrat la seva tristesa per la "poca sensibilitat" que s’està traslladant respecte a aquest assumpte, "quan Espanya ha sigut un poble immigrant".