DESPRÉS DE LES MATANCES

La visita de Trump a El Paso i Dayton genera dubtes i rebuig

L'eventual presència del president dels EUA en aquestes ciutats després dels tirotejos ha generat polèmica entre la societat i crítiques per part dels líders demòcrates

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La visita que el president dels Estats Units, Donald Trump, farà a les ciutats afectades pels tirotejos massius del cap de setmana, El Paso i Dayton, ha generat sentiments contraris entre els seus ciutadans i líders locals.

Trump viatjarà primer a Dayton (Ohio), on un home va assassinar nou persones diumenge a la matinada abans de ser abatut per policies. L’alcaldessa de Dayton, la demòcrata Nan Whaley, va dir que els seus conciutadans "han d’alçar-se i dir que no estan contents que vingui si és que no estan contents".

"Mireu, no tinc ni idea del que pensa el president Trump, ¿d’acord? Només puc esperar que, com a president dels Estats Units, vingui aquí perquè vol donar valor a la nostra comunitat i reconeix que això és el que la nostra comunitat necessita", va afegir.

La seva visita a El Paso

Però la visita realment polèmica arribarà a la tarda, quan aterri a El Paso, on un atac antiimmigració va deixar 22 assassinats dissabte en un supermercat d’aquesta ciutat de Texas fronterera amb Mèxic. Les autoritats consideren que el tirador, que va ser detingut, és l’autor d’un manifest en el qual adverteix d’una "invasió hispana a Texas" i en general es fa ressò del discurs contrari a la immigració de Trump.

L’alcalde d’El Paso, el republicà Dee Margo, va dir com Whaley que rebrà Trump en la seva condició d’autoritat, tot i que el va convidar a no repetir els seus comentaris passats sobre la ciutat. Trump manté una tensa relació amb El Paso des que al gener va al·ludir a aquesta ciutat fronterera amb la mexicana Ciudad Juárez durant el seu discurs sobre l’Estat de la Unió.

El president va afirmar llavors que, abans de la construcció del mur que separa les dues ciutats entre el 2008 i el 2009, El Paso es considerava "una de les més perilloses del país" per les seves taxes de violència "extremadament altes", una afirmació que es va demostrar falsa i que va generar gran controvèrsia.

Que no vagi a El Paso

Diversos dirigents demòcrates han instat Trump que no viatgi a El Paso al culpar del recent atac el seu discurs sobre la immigració. "Aquest president, que ha ajudat a crear l’odi que va fer possible la tragèdia de dissabte, no hauria de venir a El Paso. No necessitem més divisió. Necessitem guarir. No té cabuda aquí", va dir el precandidat demòcrata a la Casa Blanca Beto O'Rourke, oriünd d’El Paso.

La representant demòcrata Verónica Escobar, que representa al districte d’El Paso al Congrés, també va dir que Trump "no és benvingut" a la ciutat i va rebutjar la invitació que li va fer la Casa Blanca per participar en la comitiva que encapçalarà el president. "He declinat la invitació perquè rebutjo ser un accessori a la seva visita. Rebutjo unir-me sense un diàleg sobre el dolor que els seus comentaris i actes racistes i d’odi han causat a la nostra comunitat i al nostre país", va dir a Twitter.

Notícies relacionades

Per la seva part, el president del Partit Republicà al comtat d’El Paso, Adolpho Telles, va dir que els demòcrates estan utilitzant la visita de Trump "en el seu propi benefici polític". Pocs detalls es coneixen de les visites de Trump programades per demà més enllà dels que va explicar aquest dimarts la seva assessora Kellyanne Conway.

Conway va dir que l’agenda del mandatari a Dayton i El Paso serà similar a la de visites anteriors a llocs afectats per desastres naturals o tirotejos, on s’ha reunit amb víctimes, policies i unitats d’emergències.

DAYTON, OHIO - AUGUST 06: Demonstrators outside of the Dayton City Hall protest a planned visit of President Donald Trump on August 06, 2019 in Dayton, Ohio. Trump is scheduled to visit the city on Wednesday as residents recover from Sunday Morning’s mass shooting in the Oregon District. Nine people were killed and another 27 injured when a gunman identified as 24-year-old Connor Betts opened fire with a AR-15 style rifle in the popular entertainment district. Betts was subsequently shot and killed by police. The shooting happened less than 24 hours after a gunman in Texas opened fire at a shopping mall killing 22 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP

DAYTON, OHIO - AUGUST 06: Demonstrators outside of the Dayton City Hall protest a planned visit of President Donald Trump on August 06, 2019 in Dayton, Ohio. Trump is scheduled to visit the city on Wednesday as residents recover from Sunday Morning’s mass shooting in the Oregon District. Nine people were killed and another 27 injured when a gunman identified as 24-year-old Connor Betts opened fire with a AR-15 style rifle in the popular entertainment district. Betts was subsequently shot and killed by police. The shooting happened less than 24 hours after a gunman in Texas opened fire at a shopping mall killing 22 people. Scott Olson/Getty Images/AFP / SCOTT OLSON (AFP)