MÉS DE 2,2 MILIONS D'EUROS

Atracament milionari a la Casa de la Moneda a Mèxic

Els lladres es van emportar monedes d'or de col·leccionista

076de0f0-f793-4e0e-aacc-6045af981ee5-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un grup armat va atracar aquest dimarts la Casa de la Moneda del cèntric Passeig de la Reforma de la Ciutat de Mèxic i van robar monedes d’or amb un preu estimat, encara per confirmar, de més de 50 milions de pesos (2,2 milions d’euros).

Els fets van tenir lloc al voltant de les 10.00 hora local (15.00 GMT) quan un grup armat va atracar la Casa de la Moneda del cèntric passeig de la Reforma de la Ciutat de Mèxic i va robar monedes d’or amb un preu estimat, encara per confirmar, de més de 50 milions de pesos (2,3 milions d’euros). Tres empleats de la Casa de la Moneda de Mèxic, inclòs el guàrdia de seguretat, han sigut interrogats per aclarir el multimilionari robatori.

La Secretaria de Seguretat Ciutadana de la Ciutat de Mèxic va informar que ja té imatges dels presumptes responsables gràcies a les càmeres de seguretat de la zona. "S’ha de dir que ja s’ha portat a declarar a l’Agència del Ministeri Públic CUH-2 dos empleats i el guàrdia de seguretat, que va ser desapoderat de la seva arma, perquè, aparentment, no es va aplicar el protocol de seguretat", va indicar la institució en un comunicat.

Malgrat la magnitud del robatori, transeünts i comerciants d’aquesta emblemàtica avinguda de la capital consultats per Efe van dir que no s’havien adonat dels fets fins a l’arribada de la policia. Al llarg del matí, van anar arribant investigadors de la Procuradoria General de Justícia de la Ciutat de Mèxic i agents de la Policia Federal a la Casa de la Moneda de Mèxic, on es van concentrar desenes de periodistes.

Dues hores després de l’assalt en aquesta institució, es va registrar un atac armat al vestíbul d’un edifici d’oficines ubicat a tan sols 350 metres de la Casa de la Moneda de Mèxic. Una discussió entre dos homes va derivar en trets que van ferir un dels dos subjectes, tot i que les autoritats no han confirmat si existeix relació amb els fets de l’organisme monetari.

Monedes de col·leccionista

D’acord amb alguns mitjans, el robatori va consistir en l’extracció de fins a 1.500 centenaris d’or valorats en 50 milions de pesos (uns 2,5 milions de dòlars). El centenari és una moneda que es va encunyar per primera vegada el 1921 com a moneda corrent per commemorar el primer Centenari de la Independència Mexicana.

Posteriorment, el 1931, es va suspendre la seva encunyació. El 1943 es va tornar a encunyar a causa de la creixent demanda de monedes d’or que hi havia en aquella època, segons informació del Govern de Mèxic. Malgrat que no és una moneda d’ús corrent, sí que es comercialitza i és molt cobejada en el món del col·leccionisme. S’estima que té un contingut d’or pur d’1,205 unces (uns 34 grams), i una puresa de 0.900.

Empleats implicats

El preu estimat per centenari és de més de 37.500 pesos a la venda (uns 1.910 dòlars).

Segons mitjans locals, en l’atracament podrien estar confabulats en l’assalt empleats de la mateixa Casa de la Moneda.

A Mèxic són habituals els robatoris a mà armada, si bé les condicions de seguretat en institucions financeres dificulta la tasca de l’hampa. No obstant, aquesta no és la primera vegada que aquesta institució dependent de la Secretaria d’Hisenda i Crèdit Públic pateix un assalt.

El juliol del 2018, durant la remodelació de la Casa de la Moneda de Mèxic, l’edifici va ser assaltat per almenys quatre homes que es van emportar monedes antigues de plata i or amb un valor estimat, segons mitjans, d’uns tres milions de pesos (uns 153.000 dòlars).

Notícies relacionades

El primer assalt es remunta al 1739, quan es va produir un abundant robatori de plata a la Reial Casa de la Moneda de Mèxic. La Casa de la Moneda de Mèxic és un òrgan descentralitzat del govern federal i és responsable d’encunyar les monedes conforme a les denominacions que estableixin els decrets del Congrés de la Unió.

El succés ha esclatat a les xarxes socials en els últims minuts, on molts equiparen el delicte amb les malifetes de la sèrie de Netflix "La Casa de Papel", on un grup d’intel·ligents lladres perpetua atracaments similars gràcies a la ment brillant del personatge anomenat El Professor.

Temes:

Robatoris