ESCALFAMENT GLOBAL

La Ruta Marítima del Nord, nou motiu de fricció entre Rússia i Occident

Moscou decreta noves i estrictes normes per a la navegació marítima a l'Àrtic, i Washington li respon que violen el dret internacional

zentauroepp9911802 television programa thalassa cap 425  13 02 09      polo art190731192658

zentauroepp9911802 television programa thalassa cap 425 13 02 09 polo art190731192658

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Amb el creixent interès mundial per la Ruta Marítima del Nord (NSR) també venen aparellats nous motius de fricció entre Rússia i Occident. Les autoritats russes van decretar fa uns mesos una bateria de noves estrictes regulacions per al passatge de barcos militars i de mercaderies a l’oceà Àrtic, un gest que immediatament va ser contestat i rebutjat des dels EUA. Jugant amb el terme guerra freda, el diari progovernamental ‘Izvestia’ titulava així un article datat el6 de marçpassat: “Una onada freda; s’han decretat noves regles de navegació per als estrangers a la ruta nord”.

Les normes en qüestió són detallades, i exigeixen a qualsevol barco sota pavelló estranger notificar amb una antelació de 45 dies el seu pla de navegació a través de l’NSR, incloent el nom i els principals paràmetres de la nau, les tones desplaçades i les característiques del motor. En el cas d’un barco militar, s’exigeix el nom i el rang militar del capità.

Les naus estaran obligades a portar a bord un pilot rusque els ajudarà davant de les condicions canviants del gel. Moscou es reserva el dret a negar el permís de navegació i a adoptar mesures “extraordinàries” en el cas del passatge d’un barco que no ha rebut autorització prèvia. “Tota l’NSR passa per les aigües territorials de Rússia, i el nostre país té el dret de regular la navegació a través de tota la ruta”, ha declarat Kamil Bekyasehv, vicepresident de l’Associació Russa per a la Llei Marítima.

Potent diatriba dels EUA

Els EUA no han tardat a refutar les pretensions del Kremlin. Al maig, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va dedicar una potent diatriba contra les noves regulacions russes i va assegurar que eren “il·legals”. “Rússia ja està marcant terreny respecte a l’NSR... Moscou està exigint, il·legalment, que altres nacions sol·licitin permís de passatge” a l’Àrtic, va dir el responsable nord-americà. Des de fa anys, Washington afirma que la ruta ha d’estar oberta a tot tipus de barcos i a tots els països, d’acord amb l’estipulat en la Llei del Mar, que garanteix el dret al “pas innocent” de barcos per les aigües territorials d’un altre país.    

Les diferències de criteri entre Rússia i Occident amenacen de propiciar nous episodis propis de la guerra freda a l’Àrtic, consideren els experts. L’any passat, un barco militar francès de recolzament va travessar la ruta sense prèvia notificació, enmig de la indignació russa. Amb les tensions geopolítiques a flor de pell, Moscou invocal’article 234 d’aquesta llei, que concedeix als estats costaners de l’Àrtic “drets especials” per regular la navegació amb la finalitat de preservar, reduir i controlar la pol·lució marina a les àrees dins de les seves aigües territorials.       

Notícies relacionades