Queden 121 immigrants a bord

Evacuades d'urgència dues dones embarassades de l'Open Arms

La nau espera en aigües internacionals que els països segurs més pròxims, Itàlia o Malta, en permetin el desembarcament

open-arms-2 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Dues dones africanes en avançat estat de gestació van ser evacuades aquest dissabte del barco de l’oenagé espanyola Proactiva Open Arms, on erendesprés de ser rescatades al Mediterrani central juntament amb 121 immigrants més.després de ser rescatades al Mediterrani Així ho ha anunciat el fundador d’aquesta organització humanitària, Òscar Camps. “Evacuació mèdica completa. Dues dones embarassades, una de 9 mesos i una altra de 8 mesos i mig acompanyada de la seva germana. Evacuades fa dues hores per la Guàrdia Costanera italiana”; va tuitejar.

La nau és en aigües internacionals davant de l’illa italiana de Lampedusa (sud), van explicar a Efe fonts de Proactiva, a l’espera que els països segurs més pròxims, Itàlia o Malta, en permetin el desembarcament, ja que mantenen els ports tancats a les oenagés. Aquest matí, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha ofert la ciutat per acollir el barco. "València és una ciutat d’acollida, oberta i amb un deure ètic i humà amb les persones que arrisquen les seves vides fugint del terror, la guerra o la misèria", han informat a Efe fonts municipals. Divendres, va ser el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, qui va oferir els ports catalans al vaixell.

A la nit una embarcació de la Guàrdia Costanera italiana es va acostar a la de Proactiva, a petició de la mateixa organització, i va evacuar en lliteres les dues dones embarassades.

open-arms / periodico

La primera dona té 32 anys, havia entrat ja el novè mes de gestació, presentava una hèrnia abdominal de “gran mida” i al fer-li una ecografia a bord els voluntaris es van adonar que el fetus estava “travessat”, cosa que suposaria un perill en cas de posar-se de part, va explicar la cap de missió, Anabel Montes.

Torturada i violada a Líbia

L’altra dona té 22 anys, està de 8 mesos i mig, i el seu nadó presenta el mateix problema que l’anterior, està mal posicionat. La dona va patir “tortures i violència física i sexual” a Líbia, on a més van matar el seu marit, per la qual cosa va desembarcar amb ella la seva germana, que l’acompanyarà a l’hospital.

Montes va explicar que a bord queden 121 immigrants i que tots presenten un “estat més o menys estable”, tot i que va apressar a obrir un port: “Cada minut que passa la situació empitjora i necessiten urgentment ser desembarcats en un port segur ja”, va instar.

Fins aquestes evacuacions, la nau d’Open Arms mantenia a bord 124 immigrants salvats en dues operacions diferents.

La primera va ser dijous, quan es van salvar un total de 55 immigrants, entre ells dos nadons bessons i una embarassada, just quan la seva embarcació estava “a punt de naufragar” i hi entrava aigua.

La segona va ser en plena nit de divendres, es van ajudar 69 persones, entre aquestes dos nens i dues dones embarassades i “una de nou mesos amb contraccions”, i molts amb “signes inequívocs de la violència soferta a Líbia”, d’on van salpar.

Un nen ferit

D’altra banda, el barco ‘Alan Kurdi’, de l’organització alemanya Sea Eye, té a bord 40 immigrants rescatats dijous i després de passar les últimes hores davant Lampedusa, ahir a la nit va anunciar que es dirigia a Malta per mirar d’evacuar un nen ferit a Líbia.

Aquest dissabte es troba en aigües internacionals davant Malta, tot i que encara sense permís per atracar i a l’espera de les “negociacions polítiques”, van indicar a aquesta agència fonts de l’organització.

I és que tant Itàlia com Malta, abans de permetre l’arribada d’una nau d’oenagé amb immigrants, negocien amb altres països d’Europa la posterior reubicació dels rescatats.

A Itàlia Salvini ja ha comunicat la prohibició que les embarcacions entrin o naveguin en aigües territorials del país.

Notícies relacionades

El ministre ultradretà, que manté una política de ports tancats a les oenagés, que acusa d’afavorir la immigració irregular, és l’impulsor d’un decret que preveu multes d’entre 10.000 i 50.000 euros a qui violi aquesta disposició.

D’altra banda les autoritats espanyoles prohibeixen a Open Arms reprendre la recerca activa prohibeixen a Open Arms reprendre  de barcasses en perill, limitant-los l’activitat, i el 4 de juliol la Marina Mercant va advertir que afrontaria multes de fins a 900.000 euros si contravenia aquesta decisió.