tensiòn a frança

40 detinguts en una protesta contra la violència policial a Nantes

La manifestació s'ha organitzat per exigir responsabilitats per la mort d'un jove després d'una càrrega de les forces de seguretat a la ciutat francesa

zentauroepp49315103 topshot   people confront riot mobile gendarmes in nantes on190803201935

zentauroepp49315103 topshot people confront riot mobile gendarmes in nantes on190803201935 / JEAN-FRANCOIS MONIER

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado

Més de 1.500 persones s’han donat cita aquest dissabte a la ciutat bretona de Nantes sota un mateix lema: “la policia assassina [...] llança granades per apaivagar les nostres cançons”. Una mobilització multitudinària per denunciar la responsabilitat de les forces de l’ordre en la mort de Steve Maia Caniço, el jove de 24 anys que va desaparèixer la matinada del 21 de juny després d’una violenta càrrega policial a la vora del riu Loira, un dels escenaris de la tradicional Festa de la Música. Després de setmanes de recerca, el passat 29 de juliol el cos del jover va ser trobat a les aigües del riu. Mentre totes les mirades es van dirigir a l’Executiu, el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, es va afanyar a negar qualsevol vinculació entre les forces de seguretat i el tràgic incident.

La còlera ciutadana no es va fer esperar. “L’atac policial de la Festa de la Música no és més que el desenllaç d’anys de violències i impunitat de les forces de l’ordre”, amb aquest reclam el col·lectiu Nantes Révoltée demanava a través de les xarxes socials la mobilització ciutadana. Un missatge menys conciliador que el llançat per la família del jove mort que avui al matí ha organitzat un primer homenatge en memòria de l’animador d’activitats extraescolars. Entorn d’una banderola amb la fotografia de Steve Caniço i la inscripció “prohibit viure”, un centenar de persones han participat en aquesta primera cita en el seu honor.

Mentre que la calma ha regnat al matí, la manifestació organitzada a primera hora de la tarda s’ha saldat amb prop de 40 detinguts i un ambient d’alta tensió. Canons d’aigua a pressió, gasos lacrimògens i barricades han protagonitzat la protesta, aquesta vegada no només dedicada a Steve Caniço, sinó dirigida també contra les violències policials. En previsió de possibles aldarulls, el prefecte de Loire-Atlantique, Claude d’Hacourt, va prohibir, sense èxit, qualsevol concentració al centre de Nantes.

Indignació social

Notícies relacionades

L’actitud de l’Executiu d’Emmanuel Macron ha provocat una veritable indignació social. Mentre els testimonis d’aquella fatídica nit denuncien una càrrega policial desproporcionada i injustificada en un lloc especialment perillós per la seva proximitat el riu, el primer ministre, Édouard Philippe, va defensar l’actuació de les forces de l’ordre.

Dimarts passat, després que es confirmés la defunció, Philippe va revelar la conclusió de la investigació encarregada a la Inspecció General de la Policia Nacional (IGPN) per aclarir les circumstàncies de la polèmica càrrega: “Cap element permet establir una relació directa entre la intervenció policial de les forces de l’ordre i la desaparició de Steve Caniço”. Una declaració més que desafortunada en un context marcat pel cansament social davant la repressió que acompanya cada vegada més sovint qualsevol protesta ciutadana. 

Temes:

França