TENSIÓ ARMAMENTÍSTICA

Corea del Nord realitza el seu segon test de míssils de curt abast en una setmana

Pyongyang fa un nou test pocs dies abans que comencin les maniobres conjuntes de Seül i Washington

b6ba7fb8-fc32-40a1-a661-1172fa1ff554-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corea del Nord va llançar aquest dimecres dos míssils balístics de curt abast, un test armamentístic similar al que va realitzar la setmana passada i que té lloc a pocs dies que comencin les maniobres militars de Seül Washington a les quals s’oposa Pyongyang.

Els llançaments van tenir lloc a les 5.06 i 5.27 hora local des d’una zona pròxima a Wonsan, a la costa oriental del país i la mateixa àrea des d’on es van provar dijous passat dos projectils similarsmés, va informar l’Estat Major Conjunt sud-coreà.

Els míssils van caure al Mar del Japó (anomenat Mar de l’Est a les dues Corees) després de recórrer uns 250 quilòmetres, i podrien ser del mateix tipus que els llançats fa sis dies per Pyongyang, segons l’Exèrcit sud-coreà, que continua analitzant juntament amb els Estats Units els detalls del nou test armamentístic del règim.

Fricció constant

Seül va condemnar l’acció i va exigir a Pyongyang que cessi unes provocacions que amenacen de fer despuntar la tensió a la regió, mentre les negociacions entre els Estats Units Corea del Nord per a la desnuclearització del règim continuen estancades.

"Els llançaments successius de Corea del Nord no contribueixen als esforços per reduir tensions a la península de Corea, i cridem a posar fi aquests actes", va assenyalar l’Estat Major Conjunt sud-coreà en un comunicat. En una altra nota, l’oficina presidencial sud-coreana va expressar la seva "forta preocupació" per la possibilitat que el test "tingui un impacte negatiu en els esforços per establir la pau a la península".

Els mitjans nord-coreans no han informat de moment dels nous llançaments, després d’assenyalar la setmana passada que els anteriors tests van ser supervisats personalment peldictador,  Kim Jong-un, i qualificar-los com "demostració de força" i crida d’advertència als "militars bel·licistes sud-coreans".

Aquests llançaments van suposar la primera prova militar de Pyongyang després de la històrica cimera que va reunir el seu líder i el president nord-americà, Donald Trump, el 30 de juny passat a la frontera entre les dues Corees.

Reacció internacional

L’últim llançament es produeix abans de la primera visita oficial de l’acabat de nomenar Secretari de Defensa dels Estats Units, Mark Esper, a Seül, que el Pentàgon va anunciar dimarts com a part d’una gira per Àsia a l’agost.

El Secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, i el principal negociador de Corea del Nord dels EUA també es van adreçar al Fòrum Regional de l’Associació de Nacions del Sud-Est Asiàtic (ASEAN) a la capital tailandesa, on Pompeo va dir que tenia l’esperança que els funcionaris dels EUA poguessin reunir-se amb els seus homòlegs nord-coreans.

Trump Pompeo van minimitzar els llançaments de la setmana passada i Pompeo va continuar expressant la seva esperança d’un camí diplomàtic amb Corea del Nord. Les forces militars nord-americanes a Corea del Sud estaven al corrent del llançament d’aquest dimecres, va dir un portaveu.

Exercicis militars de Seül i Washington

Trump i Kim es van reunir el 30 de juny a la Zona Desmilitaritzada (DMZ) entre les dues Corees, però Pyongyang va acusar Washington de trencar una promesa al planejar realitzar exercicis militars conjunts amb Corea del Sud a l’agost i va advertir que els exercicis podrien descarrilar les converses.

Corea del Nord també va alertar sobre un possible final de la congelació de les proves de míssils nuclears i de llarg abast des del 2017, cosa que Trump ha esgrimit en repetides ocasions com a evidència de l’èxit del seu compromís amb Kim.

Els nous míssils

Notícies relacionades

Els llançaments d’aquest dimecres van ser des de l’àrea de Wonsan a la costa est de Corea del Nord, la mateixa àrea on es van disparar míssils la setmana passada. Els projectils, denominats KN-23, estan dissenyats per evadir els sistemes de defensa antimíssils al ser més fàcils d’ocultar, llançar i maniobrar en vol, van dir els experts. Els analistes han explicat que l’abast i l’altitud dels vols de dimecres podrien indicar una demostració o prova d’aquestes capacitats.

El ministre de Defensa de Corea del Sud, Jeong Kyeong-doo, va mnaifestar que aturar un míssil com el KN-23 és difícil, tot i que els sistemes de defensa antimíssils de Corea del Sud poden detectar-los i interceptar-los.