INQUIETUD A L'ILLA

Pequín exigeix càstigs immediats per als radicals de Hong Kong

El Consell d'Estat a l'excolònia organitza la seva primera roda de premsa des del final de l'època colonial

zentauroepp49260483 yang guang  spokesperson for mainland china s hong kong and 190729181445

zentauroepp49260483 yang guang spokesperson for mainland china s hong kong and 190729181445 / WANG ZHAO

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

LaXina ha remarcat el seu recolzament al Govern i la policia de Hong Kong, exigitel càstig immediatper alsjoves radicals pels"horrorosos incidents", apuntat a la complicitat de les forces estrangeres i alertat de les conseqüències de la confrontació social en la salut econòmica de l’illa. La novetat no es troba en el missatge, sinó en l’emissor: va arribar en una roda de premsa de l’oficina del Consell d’Estat a l’excolònia, la primera que es recorda des del final de l’època colonial. L’acte, que trenca amb la tradicional sordina del Govern central a Hong Kong, arriba quan les protestes han entrat ja en el tercer mes i no hi ha solució a la vista.

“Cap societat civilitzada o sota l’imperi de la llei tolerarà aquestaviolència rampant”, va assenyalar Yang Guang, portaveu de l’Oficina d’Assumptes de Hong Kong i Macau. “El més urgent és que es castigui elscrims violentsd’acord amb lallei,que es restableixi l’estabilitat socialtan aviat com sigui possible i que es protegeixi el sistema legal”, va afegir. Yang també va recolzar els elements més odiats entre els joves autodenominats prodemocràtics: la cap executiva,Carrie Lam, i la policia. La primera ha intentat dimitir, però Pequín li ha impedit dimitir i la segona pateix una onada de descrèdit per les seva presumpta contundència per sufocar les protestes. I a tots dos se’ls ha relacionat amb les desenes de facinerosos proxinesos que la setmana passada van colpejar joves. Yang ha qualificat aquests "rumors" d’"infundats i insultants".

Sense filtres

Notícies relacionades

No és habitual que un oficial xinès s’enfronti a la premsa sense les preguntes afaitades. Yang va respondre a tots els assumptes espinosos, inclòs el de la possible intervenció de l’Exèrcit a l’excolònia. La Xina compta amb un destacament al territori sense funcions en qüestions locals, però un funcionari delMinisteri de Defensava recordar la setmana passada que la llei empara la seva intervenció si el Govern la sol·licita per“mantenir l’ordre social”.

El portaveu ha al·ludit a la llei bàsica o miniconstitució que regeix a Hong Kong, en un aparent recolzament oblic a aquella opinió. L’aparició dels uniformats, no obstant, sembla molt improbable en un territori que abomina d’ells des dels dies de Tiananmen. Pequín és partidària de la contenció i de continuar esperant que les protestes es vagin apagant amb el temps sense necessitat de prendre mesures de conseqüències imprevisibles. Yang ha alternat el to sever amb un altre de més conciliador i comprensiu amb el desassossec que problemes com els esgarrifosos preus immobiliaris els provoquen als joves. Hong Kong, ha reconegut, té deures pendents sobre les seves necessitats.

Temes:

Xina Hong Kong