Protestes radicals

Una manifestació prohibida a Hong Kong deixa almenys 49 detinguts

La policia va informar que els acusats van participar en una marxa il·legal i poden enfrontar-se a condemnes de fins a cinc anys de presó

hong kong protests 55796-26eca

hong kong protests 55796-26eca / Jeff Cheng (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En un comunicat, la Policia confirma que els arrestats estan acusats de prendre part en una manifestació il·legal –penat a Hong Kong amb entre tres i cinc anys de presó i multes– o possessió d’armes ofensives. Diverses ambulàncies van ser vistes creuant la zona on manifestants i antiavalots s’enfrontaven, tot i que no ha transcendit la xifra oficial de ferits fins al moment.

Les autoritats havien autoritzat un míting al cèntric parc Chaterperò no una marxa de dos quilòmetres al considerar-la perillosa, la qual cosa no va impedir que milers de persones dividides en diversos grups protestessin al llarg de sis quilòmetres als carrers principals de la zona.

Manifestants radicals

Segons les forces de l’ordre públic, els "manifestants radicals" van atacar els agents antiavalots amb maons, ampolles de vidre, pintura, i fins i tot van disparar bales de metall amb una ballesta i van llançar un carro en flames contra els agents, la qual cosa "va posar en perill les seves vides".

Les autoritats, que asseguren haver-se apoderat d’"armes letals" com arcs i fletxes, van condemnar l’actitud dels manifestants i van reiterar la seva "decisió i capacitat de portar els infractors davant de la justícia".

Els nombrosos efectius antiavalots desplegats als voltants de la comissaria de Wan Chai i de la seu de l’Oficina d’Enllaç –òrgan oficial que representa Pequín a Hong Kong– van disparar nombrosos pots de gas lacrimogen per dispersar els manifestants. Els enfrontaments entre Policia i manifestants van ser particularment tensos en la jornada, va constatar Efe.

Augmenta la violència

En un altre comunicat a part, el Govern va expressar la seva "enèrgica condemna" als actes dels "manifestants radicals que van ignorar la llei i l’ordre i van alterar de forma violenta l’ordre públic", mentre va recalcar el seu "recolzament total" a la Policia perquè "torni a instaurar l’ordre públic com més aviat millor".

"Una vegada més, demanem als ciutadans que expressin els seus punts de vista de forma pacífica i racional, i que respectin la llei", afegeix. Tant el míting com la marxa improvisada, tenien per objectiu protestar per l’actuació policial en les últimes setmanes, ja que consideren que les autoritats han respost de manera excessiva davant dels manifestants i de manera molt tèbia en el succés del passat dia 21 al barri perifèric de Yuen Long.

Notícies relacionades

Allà, 45 manifestants van resultar ferits després d’un atac de presumptes membres de les tríades (màfies xineses). Ahir desenes de milers de persones van celebrar una marxa al barri, també desautoritzada, que va acabar amb almenys 23 ferits i 13 detinguts, entre ells, un dels organitzadors.

Aquest és un nou capítol de les manifestacions que van començar a principi de juny a Hong Kong contra una controvertida proposta de llei d’extradició, que han derivat cap a demandes més àmplies sobre els mecanismes democràtics de la ciutat, la sobirania de la qual va recuperar la Xina el 1997 amb el compromís de mantenir fins al 2047 les estructures establertes pels britànics.

Temes:

Hong Kong