canvi al regne unit

Johnson topa a Escòcia amb un mur de rebuig a la seva estratègia per al 'brexit'

zentauroepp49263019 britain s prime minister boris johnson poses for a photograp190729205449

zentauroepp49263019 britain s prime minister boris johnson poses for a photograp190729205449 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson ha rebut un doble i rotund rebuig a Escòcia del seu pla per al ‘brexit’ sense acord. En la seva primera incursió en terres escoceses com a primer ministre, ha quedat clar que l’opció d’una sortida per força, amb la qual amenaça el Govern de Londres, no és acceptable per a cap dels partits escocesos. A Edimburg, on ha sigut esbroncat, Johnson s’ha enfrontat a l’hostilitat no només de la ministra principal independentista, Nicola Sturgeon, una cosa dins de la lògica política. Més xocant es el repudi de la líder escocesa dels conservadors,Ruth Davidson, que mai ha recolzat Johnson i difereix radicalment de la seva estratègia. “Li he dit que vull veure el mateix nivell d’energia i vigor que s’està posant en la planificació d’una sortida sense acord a intentar aconseguir un pacte”, ha declarat Davidson.  

Sturgeon, per la seva part, considera que el camí que ha pres el Govern de Johnson "és perillós". “Aquest primer ministre sembla considerar inevitable un ‘brexit’ sense acord. La posició que ha pres fa molt difícil veure com es pot aconseguir algun acord amb la Unió Europea i crec que seria catastròfic per a Escòcia i per a tota la resta del Regne Unit”. 

Retòrica bel·licosa 

Notícies relacionades

Johnsones nega a parlaramb els líders europeus fins que no eliminin la salvaguarda per a la frontera a Irlanda del Nord. Fins ara ha ignorat les invitacions per celebrar una trobada, tant de la cancellera alemanya, Angela Merkel,com del president francès, Emmanuel Macron. El britànic ni tan sols s’ha dignat a posar-se al telèfon quan li va trucar el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, cosa que el Sinn Féin va qualificar de gest “ofensiu i descortès”. 

La retòrica bel·licosa del Govern ha fet caure novament la lliura esterlina al nivell més baix en els últims dos anys.  La Confederació de la Indústria Britànica (CBI), la gran patronal, ha advertit  que ni el Regne Unit ni la Unió Europea estan prou preparats per a un ‘brexit’ sense acord. El ministre de Finances, Sajid Javid, es disposa a facilitar 1.000 milions de lliures esterlines (1.097 milions d’euros) extres per esmorteir el cop de sortida sense cap pacte.