COMICIS LEGISLATIUS

Servidor del Poble, la formació que jubila tota una generació política a Kíev

Esportistes, comentaristes, activistes i professors universitaris sense experiència política prèvia formen les llistes de candidats de la formació vencedora

El partit es proclama liberal i proeuropeu, defensarà "sense imposicions" la llengua ucraïnesa i converteix en la seva bandera la lluita contra la corrupció

zentauroepp49158415 a man fills in his ballot inside a voting booth at a polling190721194252

zentauroepp49158415 a man fills in his ballot inside a voting booth at a polling190721194252 / YURI DYACHYSHYN

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Fa un any i mig, Servidor del Poble, el partit fundat pel flamant president Volodímir Zelenski, ni tan sols apareixia en el registre del Ministeri de Justícia d’Ucraïna. El seu primer congrés es va celebrar molt de pressa fa poc més d’un mes, quan les legislatives ja havien sigut convocades i el temps apressava.

Ningú dubta a Kíev que el procés de gestació de la força política que governarà el país durant la pròxima legislatura ha avançat a batzegades, i amb un punt d’improvisació. En el seu afany de trencar amb elpassat recentdel país, el cap de l’Estat va llançar a finals de maig un atrevit i poc ortodox plantejament per emplenar les llistes de candidats a diputats: els aspirants podien enviar les seves sol·licituds a través de la web del partit, juntament amb el seu currículum i les seves propostes legislatives.           

Es descartava qualsevol que hagués exercit prèviament de diputat i en cap cas s’exigia com a condició ‘sine qua non’ tenir experiència política prèvia. Als aspirants, això sí, se’ls demandava tenir un alt "sentit de la moral i forts principis", segons va declarar el líder de la formació, Dmitro Razumkov. I per comprovar-ho, ni tan sols es descartava el recurs a detectors de mentides. 

Controls exhaustius

Però ni els més exhaustius controls poden garantir l’honorabilitat de tots i cadascun dels candidats presentats en tan curt període de temps, segons ha hagut d’admetre el mateix president Zelenski, en el moment de revelar els integrants de les llistes, fa tot just unes setmanes. “No hem tingut prou temps per analitzar-ne la integritat, per això esperem que els periodistes i la societat civil ens ajudin a corregir els errors en què hàgim pogut incórrer”, va demanar.

Notícies relacionades

Esportistes de renom, gestors en empreses de mitjans de comunicació, activistes anticorrupció i en favor delsdrets humans i professors universitaris formen el gruix de les professions que integren les llistes de Servidor del Poble a aquestes eleccions. Els sondejos d’opinió preveuen que fins al70% dels escons a la Rada (Parlament unilateral) canviaran de mans després d’aquestes eleccions, cosa que de fet suposa la jubilació d’una part important de la classe política que ha governat el país des de la revolució de Maidan

A més de proclamar-se "proeuropeu", "liberal" i "favorable" a la "inversió estrangera", la lluita contra la corrupció ocupa un lloc destacat en totes les propostes polítiques del Servidor del Poble. Serà instituït un mecanisme per destituir els parlamentaris que hagin perdut la confiança dels votants. Impulsarà polítiques favorables a l’idioma ucraïnès, tot i que "sense imposicions", en un país on el rus continua sent un idioma d’ús comú.

Temes:

Ucraïna