GOLF PÈRSIC

El Regne Unit podria veure's arrossegat a una guerra amb l'Iran, adverteix un ex alt comandament militar

El Govern britànic anunciarà al Parlament les mesures contra el règim de Teheran

zentauroepp49023225 an october 2005 handout photo released in london on july 11 190711125403

zentauroepp49023225 an october 2005 handout photo released in london on july 11 190711125403

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

“El nou primer ministre ha de prendre nota: la crisi de l’Iran pot derivar en una guerra”. L’advertència és d’un militar,l’excap de l’Estat Major Naval Alan West. En un article al dominical The Observer, West critica la classe política per estar més pendent de l’elecció del nou primer ministre i del brexit que del que es pot acabar convertint en un conflicte internacional molt greu. El Govern està a punt peranunciar aquest dilluns al Parlament els passos a fer contra l’Iran, com a resposta a la captura d’un petrolier divendres a l’estret d’Ormuz. Els experts en la regió del golf Pèrsic consideren, no obstant, que el marge de maniobra del Regne Unit és molt limitat després que els EUA ja hagin imposat les màximes sancions possibles al règim de Teheran.

Guerra sense fi i catastròfica

Notícies relacionades

L’incident amb l’‘Stena Impero’ era previsible després que les forces britàniques capturessin fa dues setmanes un petrolier iranià, amb rumb a Síria, a l’estret de Gibraltar. “Tota aquesta crisi ha tingut lloc mentre la mirada de la nostra classe política ha estat posada en l’elecció de nou líder dels 'tory' i del nou primer ministre. Sigui qui sigui l’ocupant de Downing Street, haurà de fer front a una greu crisi internacional des del primer instant en què assumeixi el càrrec. No la pot ignorar a causa del ‘brexit’”.  West també adverteix de les pressions sobre el Regne Unit i del perill de veure’s arrossegat a un conflicte armat. “Alguns grups poderosos d’Israel, l’Aràbia Saudita i els Estats Units volen la guerra i consideren que un atac precís contra parts clau de la capacitat militar de l’Iran pot conduir a un canvi de règim. S’equivoquen. Portaria a una guerra sense fi, amb conseqüències catastròfiques a la regió i al globus”.

Una sola fragata 

El Secretari d’Estat de Defensa, Tobias Ellwood, va negar una falta de previsió. “En absolut. És impossible escortar cada nau”, va assenyalar. La situació, va al·legar, va canviar molt ràpidament. “Posem les coses en el seu context. Hi ha hagut un increment sorpresa de l’activitat i del nivell d’amenaça durant les últimes setmanes i porta temps respondre a aquesta situació”. A la zona del Golf només hi ha una fragata de recolzament britànica, l’HMS Montrose’, que ja va impedir fa una setmana un altre intent de captura d’un mercant per forces iranianes.

Forces delmades

<span style="color: rgb(68, 68, 68);">El Regne Unit no té en l’actualitat la potència militar suficient per respondre a possibles crisis bèl·liques. “Si volem continuar jugant un paper en l’esfera internacional hem d’invertir més en la nostra defensa, inclosa la Marina Reial”, ha assenyalat Ellwood. “La nostra Marina Reial és massa petita per manejar els nostres interessos al voltant del globus, si aquesta és la nostra futura intenció, i és una cosa que el pròxim primer ministre ha de reconèixer”, va afegir el responsable de Defensa.</span>

Temes:

Iran Regne Unit