Presó de màxima seguretat

Així és Supermax, la presó on 'el Chapo' consumirà la seva vida

ADX Florence, anomenada també Alcatraz de les Rocalloses, acull reclusos d'alta perillositat com els terroristes de Boston i Nova York

Els interns passen 23 hores al dia tancats en cel·les minúscules i no tenen cap contacte amb altres éssers humans

el chapo prison 38871-7963f

el chapo prison 38871-7963f / Kevin Kreck (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Joaquín 'el Chapo' Guzmán, el narcotraficant mexicà de 62 anys acusat de dirigir durant més de dues dècades el càrtel de Sinaloa, passarà la resta dels seus dies a la presó d’alta seguretat coneguda com a Supermax, a l’estat de Colorado (EUA), després de ser condemnat a cadena perpètua. 

El Centre Penitenciari i Administratiu de Màxima Seguretat a Florence, conegut també com a ADX o Supermax, és una de les fortaleses més segures del món i un infern per als presos. Ningú ha aconseguit escapar-se d’allà. Ubicada a uns 185 quilòmetres al sud de Denver, ADX, també anomenada Alcatraz de les Rocalloses en honor a la cèlebre presó de San Francisco, acull 376 reclusos. 

La presó reclou criminals d’alta perillositat, comDzhokhar Tsarnaev, el terrorista que va perpetrar l’atemptat en la marató de Boston, i Ramzi Yousef, un dels participants en l’atemptat de 1993 contra el World Trade Center de Nova York. Els reclusos amb prou feines poden sortir de les seves cel·les, de 2,1 x 3,6 metres. Els funcionaris els passen el menjar a través de petits forats de les portes. El llit és una llosa coberta amb un matalàs prim i mantes.

23 hores a les cel·les

Tots els reclusos estan, en general, a les seves cel·les23 hores tancatsi sense companyia. Cadascuna té una finestra estreta de poc més d’un metre i fent angle cap amunt perquè només es pugui veure el cel. Els presoners no es poden moure sense escorta i, si ho fan, se’ls col·loquen cadenes al voltant de l’estómac i grillons a les mans i els peus.

Se’ls permet una hora de recés en una gàbia a l’aire lliure, una mica més gran que les cel·les de la presó. Dins de la gàbia, només es pot veure el cel.

Poden veure la televisió a les seves cel·les i tenir accés a serveis religiosos, programes educatius i un magatzem. No obstant, s’apliquen restriccions especials per garantir que els reclusos no puguin exercir influència o llançar amenaces més enllà dels murs de la presó.

El mòdul H

Encara no se sap si 'el Chapo' estarà al mòdul H. Aquesta zona és reservada als reclusos a qui el Departament de Justícia dels EUA ha imposat mesures administratives especials destinades a limitar estrictament tota mena de comunicació amb el món exterior. Tsarnaev és un dels que està en aquest mòdul.

Des que ADX va obrir el 1994 per acollir els presos que no poden estar en penals comuns, almenys sis presos s’han suïcidat. En la majoria de casos de suïcidi, els presoners s’han penjat amb llençols.

Denúncies d’Amnistia

Notícies relacionades

Les condicions en les quals viuen els presos de la Supermax han generat preocupació entre els organismes de drets humansAmnistia Internacional(AI) ha dit que la presó “viola les lleis internacionals", i el 2014 va publicar un informe titulat ‘Sepultats: aïllament en el sistema penitenciari federal dels Estats Units’, en què denuncia la gestió de la presó. “ADX s’ha convertit gairebé en la seva totalitat en una instal·lació de confinament, on els presos estan tancats en cel·les d’aïllament tot el temps, a excepció d’un parell d’hores a la setmana”, va remarcar.

El 2012, un grup de reclusos va presentar una demanda col·lectiva contra l’Agència Federal de Presons. En el seu escrit, van afirmar que “anys d’aïllament, sense contacte directe i sense restriccions amb altres éssers humans” fan que alguns interns d’ADX (particularment aquells amb malalties mentals greus) pateixin “una pèrdua fonamental fins i tot de les habilitats bàsiques socials i comportaments d’adaptació”. Segons corrobora l’informe d’Amnistia, alguns reclusos tenen "converses delirants amb veus que senten dins el seu cap".