JUDICI ALS EUA

'El Chapo', sentenciat a cadena perpètua

El que va ser durant dues dècades cap del càrtel de Sinaloa passarà previsiblement la resta de la seva vida a l''Alcatraz de les Rocosas'

En una intervenció de 15 minuts denuncia les condicions de "tortura", critica la "corrupció" i assegura que "no s'ha fet justícia"

zentauroepp37762931 files  this file handout picture released by the mexican int181224125258

zentauroepp37762931 files this file handout picture released by the mexican int181224125258

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Joaquín 'el Chapo' Guzmán, el narcotraficant mexicà de 62 anys acusat d’haver dirigit durant més de dues dècades el càrtel de Sinaloa, ha sigut sentenciat aquest dimecres a cadena perpètua sense possibilitat de llibertat condicional per un jutge federal de Nova York. A la sentència, que estava garantida per la gravetat dels crims recollits en els 10 càrrecs dels quals va ser declarat culpable el 12 de febrer per un jurat popular, s’hi sumen 30 anys per violència amb armes de foc. Les autoritats també intentaran recuperar els 12.600 milions de dòlars que calculen que va guanyar amb les seves operacions, tot i que de moment no han aconseguit res.  

‘El Chapo’, de 62 anys, passarà la resta dels seus dies a la presó, gairebé amb tota certesa, a la presó federal de màxima seguretat a Florence (Colorado), coneguda popularment com a ‘Supermax’ o l’‘Alcatraz de les Rocosas’. La seva defensa, no obstant, ha demanat que ara per ara se’l mantingui a Nova York durant 60 dies per presentar una possible apel·lació.

"No s’ha fet justícia"

La vista de la sentència ha donat l’oportunitat d’escoltar per primera vegada en aquest llarg i extraordinari procés judicial 'el Chapo'; el seu últim testimoni públic fins ara havia sigut una entrevista amb Sean Penn que 'Rolling Stone' va publicar el 2016. Aquest dimecres, durant gairebé 15 minuts ha parlat en espanyol a la sala presidida pel jutge Brian Cogan. En la seva intervenció, que ha llegit d’un paper i ha sigut traduïda, ha qüestionat tot el procés: "Atès que el govern m’enviarà a una presó des d’on el meu nom no s’escoltarà mai més, aprofito aquesta oportunitat per dir: no s’ha fet justícia".

La denúncia de Guzmán se centra en la negativa del jutge Cogan a respondre a la petició de la defensa que es repetís el judici. Aquesta reclamació es va basar en declaracions que va fer un dels membres del jurat a 'Vice' uns dies després de la condemnaen què assegurava que no havien complert les ordres de no seguir el cas en els mitjans i les xarxes socials mentre estava desenvolupant-se. Cogan la va rebutjar i Jeffrey Lichtman, un dels advocats defensors, ha acusat el jutge d’"haver escombrat sota la catifa" la sospita de potencial conducta indeguda del jurat i ha declarat: "La història mirarà aquesta sentència ambescepticisme". El mateix ‘Chapo’ també ha criticat el magistrat. "Aquest cas està tacat i em va denegar un judici just quan tothom estava mirant", ha declarat. "Els Estats Units no són millors que altres països corruptes que aquest mateix país no respecta".

No ha sigut l’única crítica. 'El Chapo' ha denunciat el tractament que ha rebut al Centro Correccional Metropolitano, la presó del baix Manhattan coneguda com a ‘petit Guantánamo’, on ha estat reclòs en aïllament des que va ser extradit el gener del 2017 als Estats Units. Allí assegura haver estat sotmès a les condicions "més inhumanes" i ha repassat, per exemple, que es va haver de fer taps per a les orelles amb paper de bany per poder dormir, que es va veure "forçat a beure aigua insalubre" i que s’ha vist privat d’aire fresc i llum del sol. ‘El Chapo’ ha arribat a dir que ha sigut "torturat mentalment, emocionalment i psicològicament 24 hores al diadurant30 mesos". La seva defensa també ha intentat que s’alleugessin les condicions, però el jutge Cogan ha denegat una petició que, segons la fiscalia, podia ocultar un intent de facilitar una fugida.

"Ni un mica de remordiment"

La fiscalia, mentrestant, ha aprofitat la seva última intervenció per mostrar la seva repulsa per l’absència de contrició en el condemnat. "Durant la seva carrera criminal, l’acusat no ha mostrat ni una mica de remordiment pels seus crims i l’han tornat a escoltar avui", ha dit, assenyalant 'el Chapo', després de la seva intervenció, una de les advocades de l’Estat, Gina Parlovechio, que ha defensat la sentència.

Notícies relacionades

La sentència hauria de posar fi a la saga criminal del ‘Chapo’, que en dues ocasions anteriors en què va estar empresonat a Mèxic va protagonitzar sonades fugides; a més, dos dels seusfills, Joaquín i Ovidio, van serimputatspels EUA només uns dies després de la seva condemna, tot i que no han sigut detinguts.

El dubte és quin tipus de cop representa l’empresonament del ‘Chapo' al negoci del narcotràfic. Els fills de Guzmán Loera, coneguts com ‘els Chapitos’, i el seu germà, Aureliano ‘el Guano’, continuen operant. El càrtel de Sinaloa es manté actiu, segons tots els indicis, sota les ordres d’Ismael 'el Mayo' Zambada , durant una època aliat i després rival del ‘Chapo’. I la droga no deixa de fluir. El mes passat, per exemple, les autoritats nord-americanes van confiscar al port de Filadèlfia una de les partides més grans de cocaïna que s’han interceptat mai als país: 15.000 quilos amb un valor al carrer estimat en mil milions de dòlars. Tres mesos abans, també a Filadèlfia, s’havia requisat una altra partida de 538 quilos de la droga i al febrer, a Nova York i Nova Jersey, es van interceptar 1.450 quilos més.