INVESTIGACIÓ EN MARXA

La policia italiana confisca un míssil i un gran arsenal a un grup ultradretà

Detingudes tres persones a les quals s'ha localitzat rifles d'assalt automàtics d'"última generació" i propaganda nazi

zentauroepp49080566 police stand by a missile seized at an airport hangar near p190715174237

zentauroepp49080566 police stand by a missile seized at an airport hangar near p190715174237 / Tino Romano

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH

La policia italiana ha anunciat i ha mostrat aquest dilluns un autèntic arsenal de guerra confiscat a simpatitzants d’ultradreta al nord del país. Entre l’armament hi ha unmíssil Matar aire-aire, actualment utilitzat per les Forces Armades de Qatar,i unavintena de fusells.

L’operació ha sigut duta a terme per la unitat antiterrorista de Torí, en col·laboració amb el centre operatiu nacional de Roma (SCO) i les policies de Milà, Varese, Pavia, Novara i Forlí. De moment han sigut detingudes tres persones, totes pertanyents a grups de la ultradreta. Un dels arrestats,candidat a senadoren les eleccions del 2001, va pertànyer a Forza Nuova, el grup ultra italià més conegut i més actiu l’últim any.

Segons informacions oficials, les armes pertanyien a un grup d’italians que van participar en la guerra de Donbass (est d’Ucraïna), la zona d’aquell país sota influència russa. D’acord amb investigacions recents, elsrebels prorussosa Ucraïna van comptar amb la col·laboració d’alguns mercenaris italians. 

Símbols nazis

Entre els detinguts figura Fabio del Bergiolo, de 50 anys, que a més d’haver aspirat a entrar al Senat, va serinspector de duanes, cosa que podria haver facilitat la introducció a Itàlia del míssil. A la vivenda del detingut els investigadors van trobar armes de procedència austríaca, alemanya i nord-americana, a més de propaganda i símbols nazis.

“S’ha tractat d’una operació complexa, amb una confiscació d’armes de guerra amb pocs precedents”, va comentar amb certa sorpresa Giuseppe de Matteis, comissari de Torí. Ha afegit que els investigadors “tenen algunes idees” sobre quant es podia fer amb el material confiscat, però que de moment no disposen de proves.

Notícies relacionades

Durant les investigacions, la policia va descobrir que els detinguts van intentar vendre el míssil aire-aire, del qual van enviar una foto a través de whatsapp a un expert en armes que afirmava tractar per compte de tercers.

Des de feia algunes setmanes, les unitats antiterroristes del nord-oest de la Península havien fet nombroses operacions contra membres de l’extrema dreta, després que es produïssin assalts i agressions dels ultres contra militants d’esquerres i immigrants. Totes les operacions havien acabat amb la confiscació d’armes de guerra i, a més, amb l’acusació d’”apologia del feixisme”, prevista per la Constitució i el Codi Penal. Un dels detinguts havia sigut Fabio Carlo D’Allio, líder de la Legió Subalpina.

Temes:

Itàlia