QUEIXA FORMAL

Varufakis exigeix una disculpa a la policia francesa per l'incident a l'aeroport

«Em nego a acceptar la normalització d'aquest tipus de comportament en qualsevol encreuament fronterer de la UE», protesta l'exministre de Finances de Grècia

asset-4653147yanis-varoufakis-en-el-aeropuerto-charles-de-gaulle-de-paris alta vid 14 134330 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha

L’exministre d’Economia grec, Iannis Varufakis, ha exigit disculpes a la policia francesa després de l’incident a l’aeroport de París, Charles de Gaulle, quan un agent li va demanar el passaport en un control aleatori.  

Varufakis va ser sotmès a un control de passaport a la sortida de l’avió, un aparell que havia fet la ruta El Cairo-Atenes-París. Durant aquest control es va enfadar i va insultar els policies, provocant l’obertura d’un procediment d’infracció per un delicte d’injúries que pot tenir conseqüències. L’exministre podria ser convocat per un jutge francès per comparèixer davant d’un tribunal o veure’s obligat a pagar una multa, segons han informat a aquest diari fonts pròximes al cas.

La versió de Varufakis

Varufakis ha explicat a EL PERIÓDICO que al sortir de l’avió un policia, que era a la rampa a dos metres de l’aeronau, li va demanar el passaport i l’hi va entregar. “Tot i que semblava satisfet que el passaport estigués en bon estat, semblava reticent a tornar-me’l i tenia una expressió hostil. Uns moments després, me'l va tornar, però, quan estava a punt de marxar, es va col·locar al centre del passadís, amb els colzes estesos de manera bastant agressiva, deixant poc espai per passar sense tocar-lo. Vaig passar pel seu costat dret, amb el meu colze dret tocant el seu colze dret. En el moment en què els nostres colzes es van tocar (una inevitabilitat, atesa la seva actitud), va reaccionar violentament. El vaig mirar i li vaig dir que era impropi que un oficial es comportés d’aquesta manera amb un visitant. En resposta, va agafar el meu passaport i em va demanar d’aturar-me contra la paret. M’hi vaig negar i immediatament vaig exigir parlar amb el seu oficial superior. Va reaccionar encara més agressivament, negant-se a cridar ningú. En aquell moment, li vaig dir que, tot i que el seu comportament era inacceptable per a qualsevol visitant, independentment del seu estatus, em vaig negar a tolerar aquest comportament cap a tots els ciutadans grecs, també com a membre recentment reelegit del Parlament grec”.

“Comportament agressiu”

Arribats a aquest punt, Varufakis va acusar el policia de “comportament agressiu” i va exigir parlar  amb els seus superiors. “Després d’explicar-li a l’oficial superior el que havia passat, vaig demanar el meu passaport i una disculpa. Va dir que primer havia de parlar amb el seu oficial. Després de parlar amb ell, va dir que el seu oficial volia presentar una queixa contra ¡mi!”. 

Notícies relacionades

L’economista, de 58 anys, afirma que “com a membre electe del Parlament de Grècia, em correspon a mi demostrar el meu comportament davant de tots els ciutadans de la República de Grècia. Com a ciutadà europeu, em nego a acceptar la normalització d’aquest tipus de comportament en qualsevol encreuament fronterer de la Unió Europea, especialment les fronteres del Tractat de Schengen, que la Unió Europea hauria d’haver eliminat”.

Varufakis va ser ministre de Finances Govern de Syriza presidit per Alexis Tsipras, del qual va acabar dimitint quan aquest va acceptar el tercer rescat per a Grècia. En les últimes eleccions europees, es va presentar a Alemanya al capdavant d’un nou partit, el DiEM 25, però va quedar fora de l’Europarlament però sí va aconseguir un escó en el Parlament grec diumenge passat, amb el seu nou partit MeRA25.